Hogy érzitek, hogy sikerült az emelt magyar?
Ez milyen érdekes. Én is ugyanúgy gondolom, mint az előttem lévők. Teljesen fel voltam készülve arra, hogy valami nehéz feladatsort kapunk, de viszont arra már nem, hogy egy olyan műhöz fog kapcsolódni, ami eddig még nem volt az írásbeliben, ugyanakkor - mint előttem - én is, vagy 3 éve olvastam utoljára a művet, úgyhogy gyakorlatilag alig emlékeztem valamire.
Az első rész sajnos nem nagyon sikerült nekem
De remélem, hogy a második azért meglett egy 45-50 pont körül.
Nagyon csodálkoztam én is a Bánk bánon, főleg, hogy szóbeli tétel, de ettől még annyira szerintem nem volt nehéz, a műelemzés sem, én pont a reflektálást és a gyakorlatit rontottam el kicsit... :/
Én is megdöbbentőnek tartom, hogy a húszoldalas emelt magyar érettségiben egyetlen vers sem szerepelt.... pedig szerintem mindenki jobban örült volna, főleg műveltségi teszten ://
Szerencsére nekem is van 50 pontom a magyar oktv miatt, de ettől még 460 pontom egy ilyen érettségivel nem nagyon lesz...
Borzasztóan sokat tanultam rá, rengeteg verset elolvastam, költők-írók életét. Teljesen másra számítottam, azt hittem lesz rendes versfelismerés, stílusirányzatok, értelmes feladatok. Mikor megláttam, hogy Bánk bán, majdnem kiugrottam a pár méterre lévő Tiszába. Vicc, hogy pont a hétvégén, ballagáson mesélte, unokatesómnak, mennyire utálom a Bánk bánt, meg kezembe is akadt a tétellap, rajta szereplők jellemzésével, de én hülye nem olvastam át, mondván ezt úgy sem adják. Aha. Én hülye :') Egy konkrét szövegismereti feladat volt. Persze voltak könnyebb feladatok (Athenaeum Vörösmarty folyóirata, Ortológusok és Neológusok, Erkel, Erdélyi Museum) de ez a ki mondta kinek?????? MIVAN?? Miért kellett volna nekem egy évekkel ezelőtt olvasott, amúgyis nehezen érthető könyvre emlékeznem ilyen részletesen?
Az egész négy éves anyagból készültem, mondván biztos abból készülnek, átfogó műveltség érdekli majd őket a műveltségiben, ahogy eddig, de ez.... undorító
A Csáth novellának viszont nagyon-nagyon örültem, a reflektálást szerintem félreértelmeztem, legalábbis én nem olyanokat írtam, mint ami a megoldókulcsban van, felhívás meg nem tudom, lehetett volna jobb téma is, mindenesetre, a műveltséginél jobb volt.
Haha, a Bánk bánt sosem jutott volna eszembe átolvasni, átismételni érettségi előtt. Teljesen másra számítottam de szerencsére - szerintem nem voltak vészesek a kérdések. Jó, az nem ment, hogy ki mondta kinek, de egy csomó volt amit iq-ból meg lehetett csinálni: például az a fény-árnyékos értelmezés, vagy a költői képes, alakzatos feladat.
Nekem a fogalmazások mentek nehezebben - a reflektálásom rövidebb lett mint kellett volna, a novellaelemzésen azért vesztettem pontot, mert sosem gyakoroltuk: azt mondta a tanárnőnk, h nem kell, emelten úgyis mindig vers szokott lenni. Jó vicc :D
Összességében 78 pontom lett de ezzel nagyon meg vagyok elégedve, rosszabbra számítottam. 4-es kell ahhoz, hogy felvegyenek, úgyhogy nem aggódok mostmár nagyon :)
Nekem 84 pontom lett, nagyon meglepődtem, de totál feldobódtam egyben. :D Az írásbeliségeknél a felhívásom maxpontos lett, a novellaelemzésnél levontak hármat, a reflektálásnál pedig kettőt. Az első részben nagy megdöbbenésemre összeszedtem 29 pontot, wow. :D
Ma voltam szóbelizni, remek tételt húztam, a Sorstalanságot, úgyhogy az emelt magyart a kezdeti siránkozások ellenére pozitív tapasztalatokkal zártam. :D
Az a hozzászóló, aki elsőnek írta, hogy van 50 pontja OKTV-vel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!