http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Nyelvtanilag nincs hiba abban, amit írtál, de logikailag nem klappol. Folyamatos jelen - nem látod, hogy ül-e ott valaki? :) Hidd el, Zolly megoldása teljesen jó, még ha 'that' helyett nekem 'this' jut is eszembe. :)
Nem kell ezt ennyire túlbonyolítani.
"Is this place (vagy seat) free?"
(Szabad ez a (z ülő)hely?)
Ilyen occupied és egyéb szavak csak a nagyon modoros embereknél, meg irodalmi írott szövegben fordulnak elő (+ a hivatalos közleményekben).
Most látom, a Kérdező csak tesztel engem.
Nos, közben a válaszokat helyettem is megkaptad.
Ha valaki fizikailag tényleg ott ül, akkor látod. Illetve ha a kérdésed az, hogy ott ül-e (mondjuk pld mert világtalan vagy és tényleg nem tudod magad is megnézni) akkor igen, a te mondatod is helyes, remélem ez megnyugtatja a lelkedet.
És egyetértek még a másik válaszolóval: így hogy "Is that seat taken?" ugyan kevésbé "modoros", de akár frappánsabb és életszerűbb. Persze csak ha nem az a kérdés, hogy ténylegesen jelen van-e a székben valaki, hanem azt a széket foglalja-e valaki, "kvázi" ha már visszajött volna a büféből, akkor ott ülne-e.
"Logikailag a belinkelt válasz pont ugyanaz. Ha el van foglalva a hely, az pont ugyanannyira látszik. Nyilvánvalóan azt kell a szituációba beleérteni, hogy pillanatnyilag üres, attól még helyénvaló megkérdezni, hogy ül-e ott valaki."
Magyar logika szerint igen, de az angol folyamatos jelent használni ilyen helyzetben nekem olyan, mintha rád nézek, látom a szép barna hajadat és megkérdem, barna hajú vagy-e... De hát nekem végül is mindegy. :)
"7: szerintem ezzel most ugyanazt mondod, mint a 2-es :)"
Hááát, akkor nagyon rosszul fogalmaztam :(((
<< Ha el van foglalva a hely, az pont ugyanannyira látszik. >> ÉS << de az angol folyamatos jelent használni ilyen helyzetben nekem olyan, mintha rád nézek, látom a szép barna hajadat és megkérdem, barna hajú vagy-e... >>
Mindkét hsz szerint, az angol folyamatas jelenidő azt írja le, ami pont látszik.
================
<< Nyilvánvalóan azt kell a szituációba beleérteni, hogy pillanatnyilag üres, attól még helyénvaló megkérdezni, hogy ül-e ott valaki. >>
<< Magyar logika szerint igen, >>
Mindkettő egyetért abban is, hogy a magyar logika máshogy van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!