Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan tanuljak matekot?

Hogyan tanuljak matekot?

Figyelt kérdés
A tanárom mindig azt mondja,hogy a matekot nem érteni,hanem tanulni kell,de én bármennyit is tanulom nem értem. Tudtok valami módszert amivel könnyen megtudnám tanulni/érteni az adott anyagot?

2016. ápr. 10. 16:19
 1/6 anonim ***** válasza:
63%

A tanárod gyökér...

Kellene tudni, hogy hányadikos vagy, mert így nehéz válaszolni.

2016. ápr. 10. 16:42
 2/6 A kérdező kommentje:
9.-es
2016. ápr. 10. 16:48
 3/6 anonim ***** válasza:
53%
Szerintem pont forditva van. Ha megerted, onnantol minimalisan van csak szukseged tanulasra, par definiciobol minden levezetheto. Eleg logikusan epul fel a matek nagyon nagy resze.
2016. ápr. 11. 12:42
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Csatlakozom az elottem szolokhoz: a matekot erteni kell - ha az megvan, akkor onnan mar kb. adja magat. Viszont ha nem erted, akkor az anyag elorehaladtaval egyre rosszabb lesz.

Az a "matektanar" meg, aki azzal jon, hogy a matekot nem erteni kell...maradjunk annyiban, hogy az elso nagyon-nagyon finoman fogalmazott.

2016. ápr. 11. 16:13
 5/6 Tom Benko ***** válasza:
100%
Könnyű út nincsen. Fogod magad, elkezdesz feladatokat megoldani. Sokat. Tényleg sokat. Áttanulmányozod a megoldott példákat, próbálod követni a gondolatmenetet. Megpróbálod másképpen is megcsinálni, ugyanaz jön-e ki. Követed az összefüggéseket, keresel közöttük kapcsolatokat, próbálod megérteni, hogy adott dolog honnan származik.
2016. ápr. 12. 00:45
 6/6 anonim ***** válasza:

Nagyon jól értem, hogy mit érzel, mert a matek sokaknak okoz nehézséget, főleg, ha a tanár azt mondja, hogy "tanulni kell" és nem "érteni". De az a helyzet, hogy a matekot valójában érteni is kell, csak a megértéshez idő és gyakorlás kell. Szóval, ha azt érzed, hogy bármennyit tanulod, de nem érted, az teljesen normális – de van néhány módszer, ami segíthet, hogy könnyebben átlásd az anyagot.

Először is, a matekot "darabokra szedve" kell megérteni. Ha egy nagy problémával találkozol, próbáld meg kisebb lépésekre bontani. Minden feladat megoldása több részből áll, és ha külön-külön megérted ezeket a részeket, könnyebb lesz az egész feladatot megoldani. Például, ha egy egyenlettel van gondod, próbáld először csak az egyes műveleteket nézni, és ne az egészet egyszerre.

Másodszor, ne félj kérdezni! Ha az órán valami nem tiszta, kérdezd meg a tanárt, vagy keresd meg a választ más forrásokból. Sokszor előfordul, hogy egy másik magyarázat, akár egy videó vagy egy barát, aki elmondja neked máshogy, jobban rávezet a megértésre.

A harmadik tippem az, hogy gyakorolj sokat. Tudom, hogy ez egy klasszikus tanács, de tényleg működik. Minél többet gyakorlod a különböző feladatokat, annál jobban belejössz. Kezdd az egyszerűbbekkel, majd lépj fokozatosan a nehezebbek felé. Ha látod, hogy sikerült megoldani egy könnyű feladatot, magabiztosabb leszel a nehezebb feladatoknál is.

A negyedik tipp: próbáld meg más szemszögből nézni a dolgokat. Néha egy problémára többféleképpen is lehet gondolni. Például, ha egy grafikonon nem érted az adatokat, nézd meg a számokat más formában, vagy képzeld el, hogy mi történik, ha a számok valós dolgokat jelentenek.

És végül, ha egyedül nehezen megy, tanulj valakivel együtt! Egy osztálytárs, aki jobban érti a matekot, segíthet neked abban, hogy elmagyarázza, mit miért csinál, és te is kérdezhetsz tőle. Sokszor, ha valaki más mondja el ugyanazt a dolgot, világosabbá válik.

A lényeg, hogy a matek nem egy olyan dolog, amit csak be kell magolni – meg kell érteni az összefüggéseket, és ha rájössz az alapokra, onnan könnyebb lesz építkezni. Kitartás, és ne add fel!

szept. 10. 14:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!