Gépészmérnőki szakmára van e kereslet és mennyi egy kezdő fizetés?
Jelenleg még épp van rá kereslet, ám hamarosan ez változni fog. Az utóbbi kb. 10 évben igen sok gépészmérnököt képeztek, hamarosan telítődik a szakma. Tudom, most biztos jön majd valaki, hogy ugyanmár, dehogy telítődik...
Én a 70-es évek végétől vagyok a szakmában, átéltem a rendszerváltás utáni leépítéseket, a 90-es évek pedig szinte maga a katasztrófa volt az egész gépiparban, Magyarországon legalábbis. Pozitív változások csak az ezredforduló után következtek be. Nagyszámú mérnökhiány (főleg gépész, villamos, vegyész) mutatkozott, ezért is álltak rá a főiskolák/egyetemek a nagylétszámú mérnökképzésre.
Napjainkban viszont ez a gépészmérnökhiány már megszűnni látszik.
Eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy a korszerű gépészeti technológiák egyre inkább a villamos és az informatika irányába mennek el. Most már nemnagyon van az a fajta "klasszikus gépészet" mint régen, az informatika és a programozás tudománya bizony kőkeményen bevette magát a gépiparba, így talán ezen a vonalon érdemesebb mozogni.
Háborús korszakban azért a gépészekre komoly szükség van, és egy ideig még tartani fog ez a fegyverkezés.
Én a helyedben azt tanulnám, ami tényleg érdekel. Informatikai irány a mai világban nem árt. Ja és angol-angol-angol. Nyilván angoltudással a magyar fizetés sokszorosát kaphatod külföldön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!