Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan tanuljak meg fogalmazni?

Hogyan tanuljak meg fogalmazni?

Figyelt kérdés
Most eléggé be vagyok parázva,ugyanis 8.-ba járok,és ugye nem sokára itt a felvételi,és én egyáltalán nem tudok fogalmazni.Tudom hogy ez hülyén hangzik,de én tényleg nem tudok.Lehet hogy nincsen elég nagy szókincsem,vagy nincs fantáziám?A neten nincs leírva valahol hogy hogyan kell fogalmazni?
2008. szept. 19. 17:45
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Gyakorold valakivel, aki tud!!!

Először csak írd le, h hogy néz ki egy barátod/hozzátartozód! Aztán írj egyre hosszabbakat! Pl. 1 koncertről, egy álmodról...

És amikor ez nagyon megy, nyiss ki 1 könyvet és írj a képről... Szerintem így lehet, h menni fog!:)

Sok sikert!

U.I.:Ne parázz a felvételi miatt! Én tavaly írtam...nem volt olyan nehéz, csak figyelj nagyon!!! =D

2008. szept. 19. 18:51
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Az előző!:

Látod, ezt a kérdést is milyen szépen megfogalmaztad!!! Csak kell 1 ötlet, h miről akarsz írni...;)

2008. szept. 19. 18:53
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésedből ítélve a szókincsed megfelelő, és a nyelvet is jól használod, itt is az volt a célod, hogy megértesd magadat velünk. A helyesírásod sem túl rossz, bár vannak durva hibáid, de az átlagénál jobb. Remélem nem zavar, ha segítségképpen kiemelem ezeket.

"hogy" előtt mindig vesszőt teszünk

azt, hogy "nemsokára" egybe kell írni

Nem rossz ötlet, hogy írj sokat. Vezethetnél például naplót. Ha csak egy fél órát szánsz rá naponta, hogy leírd mi történt veled, és egy-egy eseményt részletezel is, fejlődni fog a fogalmazási készséged. Nem tudok róla, hogy az interneten lenne valami ilyesmi, de ha konkrét kérdéseid vannak, nyugodtan írj privát üzenetet, időmhöz mérten megpróbálok segíteni neked.

Magyar szakos hallgató

2008. szept. 19. 20:47
 4/7 anonim válasza:
100%
Szia! Nekünk hajdan azt mondta a magyar tanárnőnk, hogy olvassunk sok könyvet, mert ez segít a tanulásban, hogy jobban memorizáljunk és a fogalmazásban is.
2008. szept. 20. 14:16
 5/7 anonim válasza:
100%

Az előttem szólónak igaza van, olvass minél többet, lehetőleg szépirodalmat, az segít! (Például novellákat, mert ezek nem túl hosszúak, így könnyebben áttekinthetőek.) Ha meg találkozol a szövegben olyan szóval, amit nem értesz, akkor keresd ki az értelmező szótárból, így gazdagodik a szókincsed is.

Persze, az is jó ötlet, hogy írj fogalmazásokat. Akkor viszont találj valakit, aki elolvassa őket, és elmondja neked, hogy mik az esetleges hibáid.

Szabályok azért vannak, mint például, hogy kell lenni egy pár mondatos bevezetésnek (itt például megindokolhatod, hogy miért arról írsz, amiről :-), azt követi a leghosszabb rész, a tárgyalás (ahol kifejted a választott témát), végül meg a befejezés jön, ami szintén rövid (ez lehet akár egy végkövetkeztetés). Fontos, hogy ezek a részek jól elkülönüljenek egymástól, általában új bekezdésbe is írjuk őket. Aztán az is fontos, hogy ne ismételjük a szavakat, lehetőleg a kötőszavakat sem.

Amikor leülsz fogalmazást írni, gondolj arra, úgy kell megalkotnod, hogy aki majd elolvassa, az nem lát bele a fejedbe. Csakis abból kell megértenie, amire gondoltál, amit a papíron lát.

Egész biztosan menni fog! Az első és legnehezebb lépésen túl vagy, hiszen felismerted a problémát! (A legtöbben már itt elkakadnak!)

Remélem segítettem kicsit :-)

2008. szept. 26. 23:30
 6/7 anonim ***** válasza:
93%

én most járok gimibe, elsőben 3as volt a legjobb fogalmazás jegyem mindaddig, amíg igen sokszor nem olvastam el azt, ami az irodalom könyvben van, sokkal szebben tudok fogalmazni, ha olyan szavakat memorizálok, amik megtalálhatóak a könyvben

a felvételi miatt szerintem nem kell annyira izgulni, nem egy olyan komoly dolog, főleg ha nem egy nehezebb suliba akarsz bekerülni

Egyébként tuti, hogy van előkészítő vagy a sulidban, vagy bármelyik középiskolában, és ha oda rendszeresen eljársz és odafigyelsz sokkal jobban fog menni a félvételin minden

2008. szept. 27. 23:27
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Sok érdekes, és jó minőségű könyvet/novellát/történetet kell olvasni. Így felidézed a régen megjegyzett szavakat, szinonímákat tanulsz, és a helyesírásod is jobb lesz, ha sokszor látsz egy szót. Ha valóban nincs fantáziád, akkor először csak a kedvenc könyveid szereplőivel/hátterével írj kissebb sztorikat, és akkor már jönni fog a többi is. És ne vedd át a mostanság nagyon trendi ,,mindent rosszul írunk msn-en mert akkor roppant menők leszünk" stílust. Egyébként én is 8-os vagyok, de a felvételi veszélye nem fenyeget, mert 8 osztályos gimnáziumba járok.
2008. szept. 30. 20:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!