Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kepzési szerződés: ha önköltsé...

Kepzési szerződés: ha önköltségesre kerülök, akkor is él az, hogy a képzési idő 1,5 szöröse alatt le kell diplomáznom?

Figyelt kérdés
Állami ösztöndíjasként kezdtem, de 3. tárgyfelvétellel sem sikerült egy tárgyam, ezért hogy ne rekjnaak ki az egyetemről át kell kérnem magam fizetősre. Ilyenkor is él tovább a képzési szerződés?

2016. jan. 29. 21:51
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha költségtérítésesen vagy akkor nincs korlát arra, hogy mikor végezd el. Viszont nálunk úgy van, hogy ha háromszor bebuksz egy tárgyat akkor nem átraknak fizetősre hanem kirúgnak. Ennek szerintem járj utána.

Akkor mész át fizetősre ha nincs meg az előírt kredited egy évre (ami 30-36).

2016. jan. 30. 09:40
 2/4 anonim ***** válasza:

Na, vannak itt fogalomzavarok, meg félreértések, az biztos.

Amiről kérdezel, az nem a képzési szerződés, hanem a "hallgatói szerződés"-ként emlegetett állami ösztöndíjas képzés feltételei. Ez valóban tartalmazza, hogy a képzési idő 1,5-szörösén belül diplomát kell szerezned.

Na de mi van, ha nem szerzel? Nem az a szankció, hogy kiraknak! A szankció az, hogy vissza kell fizetned az igénye vett állami ösztöndíj felét. Természetesen ez akkor is igaz, ha közben már átsoroltak (sőt, addigra biztosan átsorolnak, hiszen +2 félévig lehetsz államin, az 1,5-szörös meg legalább +2 félév).

A 3. tárgyfelvételes szabály nem jogszabályban van rögzítve, azt az adott intézmény határozhatja meg. Ennél fogva majdnem biztos vagyok benne, hogy mindenkire vonatkozik, nem csak az államisokra. Az biztos, hogy nem az államin maradás feltétele.

Szóval érdemes lenne elolvasgatni a TVSZ-t, hogy tisztában legyél azzal, mit, merre hogyan. Mert most biztos, hogy ez egy kicsit homályos. Ha megírod, hova jársz, akár meg is nézhetem a TVSZ-eteket, és megmondom, mi a tényállás.

2016. jan. 30. 12:34
 3/4 A kérdező kommentje:
Debreceni egyetem, infó kar. Az biztos úgy van, hogy 3 tárgyfelvétel vagy 6 vizsga után vagy kiraknak vagy kéred, hogy költségtérítéses formában folytathasd. Azt viszont nem értem, hogyhaamúgy fizetek, akkor miért raknának ki x idő után. Ez nagyon szivatás lenne...
2016. jan. 31. 11:23
 4/4 anonim ***** válasza:

"Az biztos úgy van, hogy 3 tárgyfelvétel vagy 6 vizsga után vagy kiraknak vagy kéred, hogy költségtérítéses formában folytathasd."

Nem, ez nincs így. A 6 vizsga az Nftv-ben szabályzott, tehát mindenkire érvényes, aki felsőoktatásban tanul. 6 sikertelen vizsga után meg kell szüntetni a hallgatói jogviszonyt, ez alól kivétel nincs.

A 3 tárgyfelvétel másik kérdés, mert nincs róla jogszabály, csak az intézmény szabályozza. Megnéztem a DE TVSZ-ét, és valóban van ilyen "kibúvó", hogy ez alól mentesülni lehet, ha átkéred magad önköltségesre. [3. § (10)]

(Ne tévesszen meg a bekezdés eleje, mert ott az államilag támogatott hallgatókról van szó, vagyis azokról, akik 2012. február vagy azelőtt kezdtek. 2012. szeptember vagy azután kezdőknél már nem lehet eltekinteni a 6 vizsgás feltételtől, ahogy a bekezdés második felében le is van írva.)

"Azt viszont nem értem, hogyhaamúgy fizetek, akkor miért raknának ki x idő után."

Ennyi erővel azt is kérdezhetnéd, hogy miért kell vizsgáznod, miért nem kapod meg simán a diplomádat, ha úgyis fizetsz. Attól, hogy fizetsz, még lehetnek feltételek.

2016. jan. 31. 12:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!