Mi ez a pedagógus balhé?
Világositson már fel valaki.Azt tudomásul kell venni, hogy aki fizet, parancsol.A közalkalmazottak munkaideje heti 40 óra -tehát, orvos pedagógusra és pl. a könyvtárosra is ez vonatkozik.
Az orvosnak van rendelési ideje, de munkaidőben elérhetőnek kell lenni, akkor is ha a betegeket látogatja délután, 16 órától van ügyelet.
Azt megértem én hogy 27 óra a gyerekek között sok, de miért baj, hogy a 40-ből 32 órát az iskolában kell tölteni ?Az orvos se megy haza, ha nincs beteg, és a boltos se, ha nincs vevő, talál magának munkát. Azt nem kellett volna megengedni, az elmúlt rendszerben, hogyha nincs órája, hazamegyJó, ha könyvtárba megy, vagy valami oktatással kapcsolatos ügyet intéz, jelentse be. A túlóra meg sokszor igazságtalan volt, mert a csókos többet kapott, a másik meg maradj már itt !Egyébként az óvónőknek 35 órát kell a gyerekek között tölteni, de őtőlük még nem hallottam visitást.Szakfelügyelet meg mindig volt. Nem vagyok pedagógus ellenes, van a családban is, csak szeretnék már tisztán látni. Más is visz haza munkát, és nem kötelező tanárnak menni, már bocsánat. A multinál is van ám tempó, még vezető beosztásban is ! Tapasztalatból beszélek !
Én abban látom a legnagyobb problémát, hogy a tanárok keze meg van kötve. Hiába akarna ő innovatív, új, hatékony módszerekhez fordulni, egyszerűen nem teheti meg. Az oktatási rendszr elavult, és ez a tanároknak is zavaró.
Szerintem amúgy butusság ilyeneket mondani, hogy "bezzeg az orvos, bolti eladó stb". Teljesen más munkakörökről beszélünk. :)
Amíg nem vagy tanár, és nem tapasztalod a saját bőrödön, mi az, mindegy mit írunk.
Amíg nem próbáltál meg javítani, órára felkészülni, bizonyítványt írni egy tanáriban, úgysem hiszed el, hogy szinte lehetetlen ott dolgozni. Általában nem viccből visszük haza a munkát, mert otthon olyannyira unatkoznánk.
A 27 óra gyerekek közt nem sok. A fölösleges sallang sok, ami a gyerekektől veszi el az időt.
Az a tanár, aki teljes állásban dolgozik és csak negyven órát egy héten, az nem tanár... tisztességesen megtartott 27 óra akár 60 vagy több órás munkahetet is vonzhat.
Az óvónő is pedagógus, bár olyan nem hallottam, hogy órákon át füzetet kellene javítani, dolgozatokat, órákat előkészítenie... stb., de gyanítom, a lelkiismeretes óvónéniknek is akad pluszmunkája, s mellesleg én őket fizetném meg legjobban, mert minél kisebbekkel foglalkozik egy pedagógus, annál nagyobb a felelőssége... pláne manapság, amikor sok szülő kábé semmit sem törődik a gyerekével - hatalmas tisztelet a kivételnek.
Nem dolgoznék multinál semmi pénzért, ismerősöktől tudom, mennyire ki tudja zsigerelni az embert, és igazad van, tanárnak sem kötelező menni. De ez szerintem ez nem jelenti azt, hogy innentől a tanár mindenki kapcája.
Lehet szidni minket, de amikor lehetetlenné teszik a munkánkat, gondoljatok arra, hogy a Ti gyerekeitekről szól a dolog... és úgy mellesleg a jövőnkről.
Az előző már sok mindent leírt, úgyhogy én csak vázlatosan írnék hozzá pár dolgot:
- A tanári az egyik leginkább alulfizetett diplomához kötött munkakör.
- A tanároknak rengeteg a tennivalójuk az iskolaidőn túl, mint dolgozatok összeállítása/javítása, órára készülés, osztályügyek intézése, plusz egyéb adminisztratív munka stb. Messze túlmutat ez a 40 órán.
- Ha már órára készülés, az elmúlt időszakban szinte minden évben másik tankönyvből kellett tanítani, ez persze azt jelenti, hogy minden évben egy új könyvet kell tövétől hegyéig átnyálazni, és összeállítani belőle az éves tananyagot. Plusz munka (ráadásul fölösleges)
- Ha már adminisztratív munkák, az elmúlt időszakban millió plusz egy módon pakolnak még több adminisztrációt a tanárokra, aminek azon felül, hogy az idejüket, és a karrierjüket csócsálja, semmilyen pozitív hatással nem rendelkezik. Újfent pluszmunka (méghozzá fölösleges)
- A fizetésüket szanaszét cincálták, a legtöbben ma kevesebbet keresnek, mint a "közoktatási reform" előtt.
És úgy általánosan:
Elvették az iskolák autonómiáját, megfosztották az igazgatókat MINDEN hatalmuktól, és olyan állami szervezetek alá sorolták a dolgozókat, amik a kisujjukat nem mozdítják az iskolák javára. Továbbá felfoghatatlan feltételekhez kötötték a szakmai előrelépést, amit egyébként ugyanúgy meg kell járnia a 30 éve tanítóknak, mint a kezdő tanároknak, a sokéves szakmai tapasztalat meg megy a levesbe. És ha mindez nem elég, olyan szinten feje tetejére állítják a tanterveket, hogy azt nézni is rossz, és a tanároknak csendben kell tűrniük mindezt. Eddig sem volt egy túlzottan megbecsült szakma a tanároké, de az elmúlt néhány évben valóban sikerült a felmosórongy szintjére degradálni. Sokkal kevesebb szabadság, sokkal kevesebb megbecsülés, ellenben lényegesen több munka. És akkor a tanárok persze maradjanak motiváltak.
Csoda, hogy balhéznak a pedagógusok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!