Milyen a magyar szak? Milyen tantárgyak vannak, mik a kötelező irodalmak és tankönyvek, és tulajdonképpen mi a célja?
Nekem tetszik, bár tanárin vagyok.
Első félévben van ókori irodalom, irodalomelmélet, nyelvészet (itt megtanulsz nyelvészeti dolgozatot írni), irodalmi szeminárium (itt irodalmi szemináriumi dolgozatot / szakdolgozatot tanulsz meg írni), nyelvtudomány, retorika stb... Most ennyire emlékszem:D
A kötelező irodalom tantárgyanként és tanáronként változik, hogyha mégis annyira érdekel, akkor utánanézek, de elég sok.
Tankönyvek kimondottan nincsenek, de elég sok tanár teszi fel a netre az előadásait. Az ajánlott/ kötelező irodalmak listája tulajdonképpen a tankönyvlista.
Sima magyar alapszakon kell választani egy minort is. Ez a drámától elkezdve egy finnugor eredetű nyelv is lehet.
Amúgy elég kemény szak, nagyon sok az olvasni és elemezni való mű...
A célja a nyelvészet magyar irodalom/ világirodalom magas szintű megismertetése. Stilisztika, retorika, kommunikációs készség fejlesztése.
Azt kijelenteném, hogy mesterszak nélkül nem ér sokat, de kiváló nyelvészeket és irodalomtörténészeket képzett már ez az alapszak.
( Csak az ELTE magyar szakáról van információm)
SZTE-ről (másodéves vagyok):
itt első félév: irodalomtudomány, nyelvtudomány, nyelvészeti filológia, hangtan, bevezetés a világirodalomba, antikvitás (ókori világirodalom), régi magyar irodalom, könyvtár-informatika - aztán később vannak ilyenek még, hogy szociolingvisztika, középkortól a felvilágosodásig világirodalma, helyesírás, mondattan, stb.
Szóval elég vegyes a kép. A célját Te magad alakíthatod olyan szempontból, hogy Te döntöd el, melyik rész érdekel, arra szakosodhatsz, utána pedig azt az adott témát kutathatod, terjesztheted.
Nálunk most már két éve pl. van alkalmazott irodalomtudományi MA-s specializáció, ami kifejezetten a kiadással, szerkesztéssel, lektorálással foglalkozni akaróknak szól, ami azért egy gyakorlatiasabb dolog, mint a sima irodalom- vagy nyelvelmélet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!