A "de" és a "míg" szavak előtt kell vessző?
Jaj, de kis ügyesen lepontoztatok. Akkor ehhez mit szóltok?
"Az a film is de jó volt!"
"Megjött, és míg én befejeztem a munkát, a széken olvasgatott."
"Az a film is de jó volt!"
Ez nyilván így van, de ez kivétel.
"Megjött, és míg én befejeztem a munkát, a széken olvasgatott."
Ez pedig hibásan van leírva, mert itt a míg elé kell vessző, mivel a rejtett utalószó az addig (...és addig, míg...), így ez egy alárendelő összetett mondat, kell elé a vessző.
#6 és #7
A #6 által linkelt mondatban valóban nem kell a míg elé vessző. Viszont azért, mert ott halmozott kötőszavak vannak. Halmozott kötőszavak esetén mindig a legelső elé tesszük a vesszőt. (és + míg, az "és" elé kellett csak tenni). Ettől függetlenül a "míg", mint a kötőszó vesszőt vonz maga elé. Ha nem lett volna ott az "és" kötőszó is, akkor közvetlenül a "míg" elé került volna a vessző.
Ami a de-s mondatot illeti. A filmes példamondatban a "de" nem kötőszóként van jelen, hanem fok-mérték határozóként, ezért nem kellett vessző. A kérdező a kötőszavas de-re gondolt, ami elé mindig vesszőt kell tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!