Ha 2016. januárjától Gödöllőhöz (Szent István Egyetemhez) csatolják a Corvinus Egyetem budai karait, akkor én most milyen diplomát fogok kapni?
A budai karok képzési színvonala és szakmai presztizse messze a SZIE képzései alatt maradtak a múltban. A "Corvinus brand" a közgazdász képzésben ér valamit.
Akik BCE-s félévek után SZIE diplomát kapnának azok tehát nyernének vele.
Valójában az elhangzott híradások szerint a diplomán mindkét egyetem fel lesz tüntetve (tehát a jogelőd intézmény neve is).
Agráriumban, környezettudományban, élelmiszer-tudományban a "Corvinus" név egy nagyon rövid átmeneti korszakra fog utalni, amire senki sem fog emlékezni, hiszen a BCE budai campus karai már korábban is tartoztak egy ideig a SZIE-hez, előtte pedig sem SZIE, sem BCE, hanem Kertészeti Egyetem nevet viseltek, ami egy meglehetősen rosszhírű, gyenge intézmény volt, korábbi kis főiskolák konglomerátuma.
A SZIE-ben most egy szakmailag erős intézmény alakul ki, amit egyedül az Állatorvosi Kar kivállása ront némileg.
Szerintem az ÁOTK kiválása egy rossz szakmapolitikai döntés, a volt kertészeti integrálása viszont kifejezetten jó. Persze csak akkor, ha az integráció tényleges és nem formális lesz.
SZIE-s diplomád lesz. Ahová alacsonyabb pontszámmal is felvettek volna. És nem igaz, hogy a SZIE jobb agrárban, mint a Kertészeti, ráadásul a profiljuk is más volt eddig. Meg lehet nézni a kari rangsorokat, ha tudni akarod, hol áll a Corvinusos karod a SZIE-shez képest:
A SZIE a rangsorok többsége esetén messze megelőzi a BCE-t, annak ellenére, hogy a BCE-be beleszámítják a ténylegesen színvonalas közgazdászképzéseket is.
Ebben a rangsorban például több mint 300 hellyel vezet a SZIE a BCE elött:
Ha csak az agrár vonatkozásokat nézzük akkor végképp verhetetlen a SZIE. A SZIE Mezőgazdasági és Környezettudományi Kara is és az Állatorvostudományi Kara is kutatókari címet kapott, amelyet a BCE egyik kara sem tudott elérni.
A SZIE Mezőgazdasági és Környezetudományi Karának önmagában 4 akkreditált doktori iskolája van, míg a BCE Budai Campusz 3 agrárjellegű kara összesen is csak 2-t tudott akkreditáltatni, a harmadik próbálkozásukat idén már másodszor utasították el.
A két egyetem profilja nagyon hasonló agrár vonatkozásban, több teljesen azonos szakuk van, amit mind a SZIE csinál jobban a munkaerőpiaci visszajelzések szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!