Valaki elmagyaráza, hogy hogyan kell, az igéket németül ragozni?
Figyelt kérdés
holnap ebből írunk dolgozatot, de nem értem hogy kell, alaki elmagyarázná? szájbarágósan ha kérhetném?ja és ha példákat írnátok mellé az is megköszöném2010. márc. 10. 17:20
1/9 A kérdező kommentje:
ja és majdnem elfelejtetem,múlt időben lécci
2010. márc. 10. 17:22
2/9 anonim válasza:
vannak gyenge ragozású és erős ragozású, a gyengénél nincs tőhangváltás, és ge- ige -t, erősnél van tőhangváltás, és ge- ige -en. röviden ennyi, vagyis én igy tom.. ja meg h van ist-es és hat-os, ist van akkor ha A-ból B-pontba változik a cselekvés, hat meg a többi esetben :) remélem segitettem..:)
3/9 A kérdező kommentje:
ok köszi. és ha mult időben? akkor mit kell valtozatni?
2010. márc. 10. 17:31
4/9 anonim válasza:
mult idő:
hat/ist ge +ige+t/en
pl: Peter hat gespielt.
Istes egy ige ha mozgást fejez ki,hat-os,ha nem.
Vannak a gyenge igék és az erős igék.
A gyenge igék végére -t kerül pl:Mutti hat am Mittwoch Suppe gekocht.
Az erős igék végére -en kerül,és általában megváltozik a szótő is.Sajnos erre nincs szabály,be kell magolni.
Pl: Ich bin gestern mit Lisa ins Kino gegangen.
Remélem tudtam segíteni,német szakra járok.
5/9 anonim válasza:
attol függ perfektben vagy präteritumban szeretnéd.. De szerintem megtalálod a könyvedben amiből tanultok, de neten is vannak nyelvtani dolgok..
pl itt: [link]
6/9 A kérdező kommentje:
kösz mindenkinek nagyon rendesek vagytok, ment is a felpontozás. már csak az szeretném kérdezni hogy és simán csak az igéket hogy kell múlt idöben mondani? csak az igéket?
2010. márc. 10. 18:54
7/9 anonim válasza:
Simán pl. senden - sandte (Praeteritum)
sagen - sagte (mondani mondta)
kochen - kochte (főzni főzött)
8/9 anonim válasza:
Simán: igető + -te
(pl. passen - passte) passzolni passzolt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!