Vissza kell-e fizetnem a tandíj 50%-át? (Többi lent)
Azt a választ kaptam az Oktatási Hivataltól egy korábban feltett kérdésemre, hogy:
"a visszatérítési kötelezettséget megállapító határozatot a hallgatói jogviszony, illetve párhuzamos képzés esetén az adott képzés megszűnését követő 1 év elteltétől számított legfeljebb hatvanadik napon hozza meg az Oktatási Hivatal.
Amennyiben a volt magyar ösztöndíjas hallgató ezen időtartam alatt újabb hallgatói jogviszonyt létesít, úgy a megszűnt képzésben felhasznált ösztöndíjas félévek és az új képzés ösztöndíjas félévei együtt kezelendők.
Az új képzésben az oklevélszerzést követő 20 éven belül munkavállalási kötelezettsége keletkezik az ösztöndíjas félévekkel megegyező időtartamban, mely az összes ösztöndíjas félévre vonatkozóan értendő.
Fentiek értelmében nem köteles a jelenlegi képzésből fakadó visszatérítési kötelezettségnek eleget tenni, amennyiben az új képzésre felvételt nyer 1 éven belül, majd ott határidőn belül oklevelet szerez."
Szóval ez alapján 2 lehetőség jutott eszembe:
1. passziváltatom magam 2 félévre, így az egyetem tanulója maradok (ha jól tudom), és csak utána nyújtom be az elbocsájtó kérelmet, így nyerek +1 évvel kitolom a visszafizetési kötelezettségemet, közben elkezdek most egy OKJ tanfolyamot, és mire odaérek hogy be kell nyújtanom az elbocsájtó kérelmemet, addigra már lesz egy OKJ bizonyítványom ami jól jön majd a felvételin plusz pontnak arra az egyetemre ahová menni szeretnék.
2. amennyiben az OKJ tanfolyam beleszámít az "1 éven belül újabb hallgatói jogviszonyt létesít" kategóriába, akkor nem is kell passziválással bűvészkednem.
Legyetek szívesek segíteni nekem abban, hogy a fenti "manőverek" reális opciók vagy sem, és ha nem akkor miért?
Továbbá az is érdekel, hol találok listát arról, hogy mely egyetemen milyen OKJ tanfolyamokért jár plusz pont.
Ha passziváltatod magad, még valóban megvan a jogviszonyod, így az idő alatt nem is cseszegethetnek.
Az OKJ nem számít hallgatói jogviszonynak.
Viszont ezzel akkor kitolod 1 évvel az időt, így kvázi 2 éved van találni egy másik szakot, amire felveteted magad, és akkor nem is kell semmit fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!