Gimnáziumi érettségikkel, szakma nélkül munkák?
Sziasztok! :)
Az a helyzet, hogy én egy olyan Gimnáziumba járok, ami nem ad szakmát a kezembe csak nyelvvizsgát és érettségiket. Szóval azt szeretném megtudni, hogy ez után az iskola után nekem muszáj továbbtanulnom vagy vannak olyan munkahelyek ahova így is felvesznek? Tóth Árpád Gimnázium AJTP-jába járok :) Köszönöm a válaszokat.
Szia!
Régen én sem terveztem továbbtanulni, úgy voltam, ahogy te; érettségivel, némi nyelvtudással, és nagyon rossz tapasztalatokkal gazdagodtam, ugyanis kocsmai pultosként, gyártósori összeszerelőként és eladóként tudtam csak elhelyezkedni. Így végül pár évvel az érettségi után mégis a továbbtanulás mellett döntöttem.
Már az eladó is kilőve. 3 éve oda is kell az okj, legalábbis hivatalosan és a legtöbb cég kéri is.
Kisebb magánüzletekben talán van lehetőség, de azok meg a beledet is kidolgoztatják szinte 0 fizetésért.
De a vicc hogy már a takarító hirdetéseket is látom hogy szakképzett takarítót keresnek :o Igen van takarító okj.
Úgyhogy lassan tényleg ott tartunk hogy csak érettségivel max utcaseprő, mert mindenhez kérnek szaktudást vagy ha azt nem akkor tapasztalatot. Pl konyhai kisegítőnek is a 40+ nőket veszik fel mert róluk feltételezik hogy van akkorra otthoni konyhai tapasztalata ami hasznos egy éttermi konyhán ( gyorsan felvágja a hagymát ujjvesztés nélkül)
Én úgy gondolom, és ez tényleg az abszolút személyes, magán véleményem, hogy a gimnázium az azoknak való akik még nem tudják 14 évesen hogy mit is akarnak.
Mert pl teszem azt valaki nem tudja hogy mit szeretne csinálni és elmegy szakács suliba nagyobb az esélye hogy utálni fogja a szakórákat mint hogy bele szeret a főzésbe, és ez az összes szaknál így van. A gimnázium meg nyitva hagy minden kaput mert onnan bárhova tovább lehet menni, viszont önmagában tényleg nem sokat ér.
Persze nyilván van esély elhelyezkedni, ugyan úgy ahogy arra is megvan az esély hogy kitanulsz egy szakmát és sose tudsz a szakmádban dolgozni függetlenül attól hogy okj vagy diploma.
Pl nekem élelmiszer és vegyi-áru eladó okj végzettségem van, meg folyamatban az érettségi. Egy másodpercet nem tudtam még a szakmámba dolgozni, valószínűleg nem is fogok tudni és közben nem egy ismerősöm van aki eladóként dolgozik úgy hogy nincs szakmája. Pechem volt mert amikor még nem kellett az iskola hozzá hívtak eladónak a helyi boltba, de nem mentem mert gyesen voltam. Mire mentem volna és felvétel is volt nem tudtak felvenni mert kellett már a papír, emiatt elvégeztem a sulit, mire meglett a bizonyítványom addigra vezetőségváltás volt az új vezető meg nem vesz fel mert hiába a végzettség nincs gyakorlatom, és mindenhonnan ezzel a szöveggel utasítanak el. Ez a szakiskola előnye hogy ott van kötelező gyakorlat, így könnyebb a munkába állás, esti okj-n már nincs gyakorlat nem is tudsz menni hisz a nappalisokat veszik be mindenhol gyakorlatra nem csak az eladóknál van ez.
De hányadikos vagy?
Még át tudsz menni máshova (másik suli)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!