Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Jókai Egy magyar nábobját...

Jókai Egy magyar nábobját kezelhetem törtenelmi régényként?

Figyelt kérdés
Arra hivatkoznék hogy a reformkort eleveníti meg, annak valódi alakjaival (Széchenyi István, Wesselényi Miklós); s hogy irányregénynek szánta, a pesszimista magyarságot felrázni akarta, felidézve a dicső múlt emlékeit... De nem vagyok biztos magamban hogy ez elég lenne ahhoz, hogy törtenelmi régényként elemezzem. Segítene valaki? Köszönöm szépen.:)

2015. jún. 27. 09:39
 1/3 anonim ***** válasza:
Lehet. De inkább korrajz, a szabadságharc történéseit és alakjait eleveníti meg.
2015. jún. 27. 09:53
 2/3 anonim ***** válasza:

Én úgy gondolom, hogy az Egy magyar nábob, és folytatása a Kárpáthy Zoltán, nem történelmi regény.

Én is inkább a családregényekhez sorolnám, amely a romantika jegyében íródott, meseszerűen fonja a történetet Jókai, itt nem a történelem a főszereplő.

2015. jún. 27. 13:06
 3/3 A kérdező kommentje:

Én is nagyon imádom, főleg a második részét. Épp ezért szerettem volna valahogy történelmi regényként "beállítani", hogy ahhoz a tételhez is erről írhassak érettségin...

Wikipédia így határozza meg a történelmi regény fogalmát: A történelmi regény olyan regény, mely valamely történelmi korban játszódik. Főhőse vagy történelmi személy, vagy pedig kitalált alak, de a mellékszereplők közt történelmi alakok is vannak. A regény megírását rendszerint alapos kutatás előzi meg.

De köszönöm szépen a válaszokat, úgy néz ki marad a Varju nemzetség.

2015. jún. 28. 13:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!