Mennyire igazak azok a pletykák, hogy az orvostan hallgatók lenézik az egészségtudományi karon tanulókat?
Bátyám másodéves orvosis volt mikor én kezdtem az ETK-t. Lenézett, mert orvosin divat volt. Szerintük csak azok jártak ETK-ra akik az orvosihoz hülyék voltak.
A sulit mindketten elvégeztük és tapasztalataim szerint ez a lenézés addig tart, míg ki nem jönnek a suliból, hisz rajtuk kívül mindenkinek nagyobb a tapasztalata a betegellátás valós oldaláról és gyakorlatilag mindenben az ápolószemélyzetre vannak utalva.
Nagyon igaz, amit az első mond :) Ez ilyen, van logisztikából OKJ meg diplomai tanulmány is.. lehet valaki egyetemi matek professzor, meg általános iskolás matek tanár :)
Avagy az én esetembe, lehet vki villamosmérnök és a főnököm... vagy vagyunk mi villanszerelők, meg technikusok, PLC programozók stb... a sok "mérnök" lenéz minket, de ha vmi baj van, akkor az IGAZI szakembereket hívják, akik nem más mint a technikusok :)
Nagyobb iskola, mert a diploma szép szó, de ugyan azt tanulják
Orvostanhallgató vagyok PTE-n, de semmilyen szinten nem tapasztaltam ilyesmit. Nem jön elő egyetem alatt ez a téma, nem beszélgetünk az ETK-sok tantárgyairól, hiszen legtöbbünk nemigen végezte el mindkét szakot. Volt egyszer egy vitám néhány mentőtiszt hallgatóval, de olyan szintű kisebbségi komplexusuk van (mármint ennek a 3 hallgatónak, mást nem ismerek!), hogy nem csodálkoznék, ha ez a dolog csak az ő fejükben lenne.
A vita egyébként arról szólt, hogy ETK-n egy az egyben ugyanazt az anatómiát, élettant, patológiát etc oktatják, mint orvosin. Én ilyenkor mindig azt szoktam mondani, hogy nem tudom, nem végeztem el (tényleg ez a lehető legsemlegesebb válasz), viszont van egy barátnőm, aki 2007-ben kezdte az orvosit és 2014-ben hagyta ott végleg, minekután a 7 év alatt az 5. anatómia szigorlata sem lett meg. Most ETK-n tanul, 4-es 5-ös jegyekkel zárta a szemesztert, állítása szerint az anat vizsgájára egy napot készült. Bevallom, nem kérdeztem, hogy az orvosihoz képest milyen szintű ott pl az anatómia oktatás. Így benne van a pakliban az is, hogy maga az oktatás tényleg azonos, csak orvosin jóval szigorúbban kérik vissza. Nem tudhatom. Na, mikor ezt megmondtam a mentőtiszt hallgatóknak (mármint azt, amit barátnőm mondott), akkor kaptam az ívet, hogy mert aok-os vagyok és azért gondolom így. Mikor direkt kiemeltem, hogy én nem tudom, mert nem végeztem el az ETK-t, de talán barátnőm, akinek itt is ott is van tapasztalata jobban tudja. Na mindegy.
Első vagyok. Én onnan tudom, hogy nem csak beképzeltem, mert bátyám bevallotta, hogy így van.
Mondjuk nem érdekelt a dolog, mert köztünk otthoni keretek közt anyu lerendezte a dolgot, a többekre meg tojtam. Most, hogy meg már dolgozunk, jó látni, hogy a rezidensek tisztelnek minket és tényleg ki is kérik gyakran a véleményünket, mert tudják, hogy nagyobb tapasztalattal rendelkezünk.
Nem ETK, hanem biológus, minket is lenéztek/lenéznek az orvosisok, pedig, anatómia, sejtbiosz pl egy az egyben ugyanaz nálunk, mint náluk. Sőt, a tudományág szerteágazósága miatt van jópár olyan terület, amit sokkal mélyebben tanulunk, mint ők :)
Államvizsgánk, záróvizsgánk is nehezebb ( orvosin írásbeli része egy többezer MÁR ISMErt kérdésből összerakott doga, a szóbeli, meg vicc kategória néhol- hiszen, ha eddig eljutott a hallgató, akkor csak nem olyan hülye.. nálunk meg képesek még ott is megbuktatni,
"Szakmai előmenetelre való tekintettel egy kettes-hármassal most nem járna jól, ezért a bizottság úgy döntött, próbálja meg következő félévben"
Viszont van olyan része az orvosképzésnek, amit mi csak érintünk.
Szóval, szerintem, függetlenül attól, hogy milyen szak, mindegyiknek megvannak a maga nehézségei. Nyilván másban erősebb egy ETKs, egy orvosis vagy egy biológus.
Kicsit almát a körtéhez hasonlítás.
Most végeztem orvosin, sosem néztem le a más eü-szakon tanulókat. Sőt, itt gyakorin segítettem is egy ETSZK-s lánynak, aki sokat szenvedett az anatómiával meg az élettannal.
De butaság azt állítani, hogy ETSZK-n ugyanazt tanulják anatómiából, élettanból, patológiából, mint orvosin. Mert nagyon nem. Én se mondom azt, hogy ugyanazt a kémiát tanultam, mint mondjuk a gyógyszerészek, mert nem így van. Ott sokkal keményebb, sokkal több kémia volt, mint nálunk. De anatómiából meg nyilván mi tanultunk jóval többet.
Egyébként az igaz, hogy a gyakorlatban szerintem egy kezdő ápoló több mindent tud, mint egy frissen végzett orvos.
Köszi a válaszokat :) őszintén szólva egy pár nappal ezelőtt történt eset miatt írtam ki a kérdést, a véleményekre voltam kíváncsi. Én fogorvosnak tanulok, mikor egyetemre kerültem már hallottam azokat a "pletykákat", hogy az áok-on tanulók lenézik a fogászokat. Én PTE-n tanulok, itt a fogászok együtt vannak az ÁOK-sokkal, legalábbis az eső két évben, meg utána egy-két tárgyon (patológia pl). Semmit nem tapasztaltam a lenézésből, sőt. És se nekem, se a társaságomnak nem jutott sosem eszébe, hogy az ETK-n tanulókra "rosszul nézzen" (én magam ráadásul egy OKJ-n kezdtem, még ETK-n se, tehát már csak ezért sem), plusz azzal is tisztában vagyok - amit egy korábbi válaszoló is írt - hogy annyira mások a szakok, hogy nem is értem, hogy egyesek miért hasonlítgatják össze egyiket a másikkal?
A pár nappal ezelőtti eset a következő volt: facebookra rakott ki egy ETK-s ismerősöm egy cikket, amire rá sem kellett kattintani, mert egyből ott volt a kép az ember üzenőfalán, eg y12 hetes abortált magzat egy ember kezében, a cím pedig, hogy gyilkos meg hasonlók... ismeritek. Az abortusz részére nem szeretnék reagálni, ahogy ott sem tettem! Megírtam ennek az ismerősömnek, hogy ne haragudjon, nem szeretném megbántani, de azt gondolom, hogy egy ilyen hangvételű/témájú cikknek nem a facebookon a helye, ez a kép megrázó, minden jó érzésű embernek elmegy az életkedve is és nem is érzem azt, hogy facebookon boldog boldogtalan orra alá kéne tolni egy ilyet. Most ez az a kategória, mintha én egy brutálisan elgázolt kislány képét vinném körbe a városban azzal, hogy "ugye milyen szomorú??", hát nyilván mindenki elküldene a tudjuk hová... hát olyat kaptam, hogy nem hittem a szememnek! Első komment, hogy fogjam be a számat, második, hogy ahhoz képest, hogy ÁOK-ra járok nekem igazán nem okozhat gondot egy ilyen kép látványa stb stb. Nagyon bicskanyitogatóan kommunikáltak. Akkor már bennem is elpattant valami és megírtam, hogy nehéz elhinni, hogy a jövő mentőtisztjei meg gyógytornászai ennyire intoleránsak és nem is értem, hogy hogy választhatott valaki ilyen hozzáállással egy ilyen szakmát. Na itt már kaptam rendesen, hogy mekkora arcom van, mert ÁOK-ra járok, hogy ők eddig nem hitték el, hogy az orvosisok lenézik őket, de most már igen stb stb. Nagyon megdöbbentem! És még most is meg vagyok döbbenve, mert még most sem hiszem el, hogy tényleg ilyen emberek akarnak egy olyan szakmát csinálni, ahol emberek élete a tét? Na ezek után nekem nagyon az jött le (minekután a mi társaságunkban sem beszédtéma az ETK-n való oktatás), hogy valójában tényleg sokuknak van kisebbségi komplexusuk. Ami viszont azért nem érthető, mert ha én elégedett és boldog vagyok a szakmámban, akkor nem mindegy, hogy ki mit gondol? Nekem is valahol az az érzésem, hogy ez a 3-4 ember, akikkel veszekedtem, hogy lehet nekik is az volt a bajuk, hogy esetleg az orvosi nem jött össze, aztán most derogál nekik vállalni az ETK-t, holott azért egy mentőtisztit egyébként én magam jóval tiszteletre méltóbbnak hiszek, mint pl a fogorvoslást, amit én tanulok.
Úgyhogy szerintem egyébként ez egy ilyen vica versa dolog. Hogy vannak nagyképű orvostan hallgatók, de ugyanúgy vannak olyan egészségtudományi karosok, akik csak a nagyképűséget látják egy orvosisban.
Hát tudod kérdező, ha valakinek már szólni kell, hogy ezt vagy azt nem illik nyilvánosan kiírni/kirakni, akkor azzal régen rossz leállni vitatkozni :( én sem értem egyébként, hogy egyesek milyen indíttatásból raknak ki, pl megkínzott állatok fotóit facebuksira, de én automatikusan törlöm az ilyeneket, mert ritka nagy suttyónak kell lenni, hogy valaki ilyeneket dugjon a másik orra elé. Szerintem.
Kiderült végül, hogy miért rakták ki nyilvánosan azt a cikket?
Utólag már én is belátom :(
Hát először jöttek azzal, hogy semmi közöm nincs hozzá - ebben az esetben nem értem miért rakták úgy ki, hogy mindneki számára látható, kommentelhető -, aztán azzal, hogy nem is ismerem az előzményeket, mit okoskodok - nincs olyan előzmény, ami miatt bárki orra alá dughatok egy felzaklató képet-, s végül a szokásos szöveg, hogy őket katolikusnak nevelték, meg amúgy is áok-os vagyok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!