Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » 436 ponttal mennyi az esélyem,...

436 ponttal mennyi az esélyem, hogy bekerülök egy olyan szakra, ahol tavaly 419 volt a ponthatár?

Figyelt kérdés

Sokkal több pontom már nem lehet.. max ha ilyen 90%+-ra sikerülne a magyar meg a töri szóbeli, amit kizártnak tartok..

Mennyivel szokták kb évente emelni a ponthatárokat (úgy nagy átlagban) 15-nél nem valószínű, hogy többet nő, főleg így 400 felett, igaz? :S

2015. jún. 16. 12:29
 1/9 anonim ***** válasza:
71%
szerintem esélyes, hogy bekerülsz, de akkor is csak épphogy, de úgyse az a lényeg, meg mondjuk itt az a döntő, hogy mely szakról van szó, mert nagyon sok szak speciális helyzetbe került, és ettől is függ, hogy mennyivel emelik a ponthatárt
2015. jún. 16. 12:36
 2/9 A kérdező kommentje:
Osztatlan tanári képzésről van szó.
2015. jún. 16. 12:43
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem "emelik" a ponthatárokat. Senki sem emeli, nem ül össze a Központi Ponthatár-meghatározó Bizottság, ahol ősz hajú, bajuszos, öltönyös emberek alkudoznak ponthatárokról éjszakába nyúlóan.

A ponthatárokat - meglepőnek tűnik - a felvételizők alakítják. Ha az adott éven a diákoknak jól sikerül az érettségi, sok pontot szereznek, sok a nyelvvizsga, akkor emelkednek a ponthatárok, mert mindenki az előző évinél több ponttal vág bele a felvételibe. Ha gyengébbek az eredmények, a ponthatárok is csökkennek. Befolyásoló tényező még az is, hány hely van az adott szakon: ha növekszik a keretszám, csökken a ponthatár.

Azt kell tehát megnézned, hogy változik-e a keretszám és mik a tapasztalatok az idei érettségiről.

2015. jún. 16. 12:50
 4/9 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy a jelentkezők pontjaitól függ első sorban, azonban megfigyelhető egy tendencia, hogy a felsőoktatási ponthatárok évről-évre növekednek. Nyilván csak akkor tudom meg, hogy felvettek-e, amikor megkapom az értesítőt, de előrejelzéseket / találgatásokat lehet azért tenni.

Azt, hogy hogyan változik ez a kapacitás, hogy hány embert vesznek fel, ezt nem tudom, az biztos, hogy most ~5 embert vesznek fel államilag támogatottan, és 18-an jelölték meg ezt a szakot első helyen (összesen 40-en..).

2015. jún. 16. 12:56
 5/9 anonim ***** válasza:
84%

azonban megfigyelhető egy tendencia, hogy a felsőoktatási ponthatárok évről-évre növekednek.

Véletlenül sem...

Az én szakomon 260-436-364... tippeld meg az ideit.

2015. jún. 16. 13:56
 6/9 A kérdező kommentje:
Tisztában vagy a tendencia szó jelentésével? Egy eltérő példa nem bizonyít semmit, amikor mondjuk 100 szakból 85-ön emelkedik a ponthatár, azt nyugodtan nevezhetjük növekvő tendenciának.
2015. jún. 16. 14:10
 7/9 anonim ***** válasza:
A szakok legalább felénél összevissza mozog a ponthatár. BAromira nincs növekvő tendencia... csak a fejedben.
2015. jún. 16. 14:12
 8/9 anonim ***** válasza:

teljesen találomra megnéztem pár szakot...

435, 357, 40

369, 393, 308

A felvettek/jelentkezők szám számottevően nem tér el.

Mutass szakot, ahol folyamatos a növekedés változatlan keretszám mellett.

2015. jún. 16. 14:18
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

egyébként se az angol, se a matek nem emelkedik folyamatosan.

Angol pl 401-422-402-397

matek 340-331-338...

2015. jún. 16. 14:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!