Emelet angol szóbeli érettségi. Hogy is van?
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy hogyan is zajlik egy emelt angol szóbeli érettségi ?
Tudom, hogy van három rész, de arra lennék kíváncsi hogy hogyan is épülnek fel a részek ?!
Gondolok itt arra, hogy például az önálló témakifejtős résznél kapok ugye egy témát, pl a család. De végig nekem kell beszélnem, vagy az is "kérdez-felelek" alapon működik. Úgy értem, hogy pl a család témánál végig nekem kell beszélnem, úgy hogy beleépítek mindent (családtagok, hol lakunk, kivel milyen a kapcsolatom, külső-belső jellemzés, kire hasonlítok, családi ünnepek stb..) vagy pedig közben a tanár kérdez. Tehát pl. úgy kezd bele a tanár, hogy milyen a családom, és ha elmondtam ő kérdezi hogy milyen a kapcsolatom velük, hogy néznek ki, stb, vagy mindjárt nekem el elmondanom mindent?!
NEM! NEM! NEM!!!!!! Nem önálló témakifejtés az első, minek válaszolsz, ha nem tudod? Nem egy témát kapsz, hogy család, hanem kérdéseket, alapból hármat. Azokra a konkrét kérdésekre kell válaszolni, nem bemagolt szöveget felmondani. De nem az lesz a kérdés, ha már ezt hoztad fel példának, hogy milyen a te családod, mert ez nem középszint, hanem nagyobb rálátást igénylő, pl hogyan változott a család az elmúlt évtizedekben, milyen jellemző problémák vannak egy családban, mik az előnyei és hátrányai asokgyerekes családnak.
A második a vita, ez a legnehezebb, egy ellentmondásos állítás mellett vagy ellen kell érvelned és reagálnod a vizsgáztató érveire. Végig ugyanannál az álláspontnál kell maradnod, nem váltogathatod. A harmadik az önálló témakifejtés, de az se önálló, mert vannak képek, azokról kell beszélni, és azok alapján a témáról.
Az első hülyeséget beszél...
Ne add már alá a lovat előttem szóló.
Most voltam angol emelten, rohadtul nem kell önállóan beszélni, feltesz egy kérdést azt elmondod akkor utána kérdezi a második kérdést..
Amúgy meg a kérdező a hülye. Nincs olyan, hogy önálló témakifejtés.
Van egy kérdezz-felelek rész, egy vita és egy képleírás AHOL JÓ ha kifejted a témát amiről a képek szólnak.
A képleírás az önálló témakifejtés! Nem jó, ha kifejti a témát, hanem az a feladat. Az a jóindulatú belemagyarázás meg végképp értelmetlen, hogy az önálló témakifejtés eleje az önálló témakifejtés. Ha külön kérdéseket kell itt feltenni a vizsgázónak, az már pontveszteséggel jár.
"A vizsgán a következő feladattípusok fordulnak elő, az alábbi sorrendben:
1. - társalgás,
2. - vita (véleménykülönbség megjelenítése és áthidalása),
3. - önálló témakifejtés vizuális segédanyagok alapján."
"A harmadik feladatban, az önálló témakifejtésben a vizsgázónak egy problémakörről kell gondolatait és
véleményét önállóan, összefüggően és részletesen kifejtenie vizuális segédanyagokból (képek, rajzok, grafikonokstb.) kiindulva. Ha a vizsgázó elakad, vagy mondanivalója elfogy, a vizsgáztató segítő kérdéseket tehet fel."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!