Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt kémia érettségi B...

Emelt kémia érettségi B tétel,22. /nem elvégzendő/ feladat, valaki le tudná nekem írni?

Figyelt kérdés

"Kis méretű főzőpohárba konyhasóoldatot öntünk. Két grafitrudat mártunk az

oldatokba, amelyeket fémdróttal egy 9 V-os elemhez csatlakoztatunk. A két elektródon

gázfejlődést tapasztalunk. Két szűrőpapírcsíkot olyan kálium-jodidoldatba mártunk,

amelyhez előzőleg néhány csepp keményítőoldatot kevertünk. A papírcsíkokat a két

elektród fölé tartva az egyik esetben jellegzetes elszíneződést tapasztalunk. Adja meg,

melyik elektród közelében és milyen színváltozást tapasztalunk! Értelmezze a

tapasztalatokat! Melyik gázt mutattuk ki a színreakcióval, melyik elektródon fejlődött

ez a gáz? Írja fel a lezajlott reakciók egyenleteit!"

Nem igazán értem ezt a feladatot, elektrokémiával pedig amúgysem vagyunk puszipajtások. Lerajzoltam az elektrolizáló cellát, Anódhoz anionok,kloridionok, katódhoz pedig nátriumionok vándorolnak. Ugye két gáz fejlődik, tapasztalunk színváltozást, ezt én úgy értelmeztem, hogy a kezdetben keményítőtől lilás szűrőpapír O2 miatt megbarnul, másikon fejlődik magának vígan a klórgáz. Ugye O2 az anódon fejlődik a víz bomlásánál, de itt a katód volt az, ahol a Na helyett a víznek kéne bomlania, és akkor H2 keletkezik. O.o Légyszi, valaki segítsen!

2015. jún. 3. 22:53
 1/6 anonim ***** válasza:

A katódon a grafitelektródákon a Na+-ionok redukciója több energiát igényel, mint a víz elektrolízise, ezért a vízből H2 redukálódik. 2 H2O + 2 e- → H2 + 2 OH-

Az anódon klórgáz fejlődik: 2 Cl- → Cl2 + 2e-

A keletkező klór oxidálja a KI oldat jodidionjait és a keményítőt is tartalmazó szűrőpapírt megbarnítja az elemi jód. 2 I- + Cl2 → I2 + 2 Cl –

2015. jún. 4. 06:27
 2/6 A kérdező kommentje:
Aaaaaaa ezaz! Köszönöm szépen...ott ragadtam le, hogy csak az O2 "barníthat"...:) Ezer hála!
2015. jún. 4. 08:08
 3/6 anonim ***** válasza:
Neeeem, az oxigén a nemesfémekkel, nemesgázokkal és a halogénekkel nem szívesen reagál, így nem tudná oxidálni a jodidionokat. :)
2015. jún. 4. 08:29
 4/6 anonim ***** válasza:

A Cl2 reakcióba lép a KI-dal vagyis 2KI + Cl2 = 2KCl + I2

A I2 bedig bediffundál a keményítő amilóz alfa hélix szerkezetébe, ami így kék színű lesz.

2015. jún. 4. 12:21
 5/6 anonim ***** válasza:
2015. jún. 4. 17:20
 6/6 A kérdező kommentje:
GYA :o köszönöm!!!
2015. jún. 4. 19:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!