Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Félek, hogy meg fogok bukni!...

Félek, hogy meg fogok bukni! (SOS) Hogyan kell ezt a kémia feladatot megoldani?

Figyelt kérdés

2005-ös/ 6. számítási feladat( emelt)

Vízmentes nátrium-karbonát és magnézium karbonát keverékének 19,03gramm-ját 41,8 köbcenti 37 m/m %os ,1.18g/köbcenti sűrűségű sósavban oldjuk. ( eddig értem,de ezután...)

Az oldódás befejezése után az oldatot 100köbcentire egészítjük ki,majd 10 köbcentis mintákat titrálunk fenolftalein indikátor mellett 1mol/köbdeciméter koncentrációjú NAOH-oldattal. A fogyások átlaga 10 köbcenti.

HATÁROZZA MEG A KEVERÉK TÖMEGSZÁZALÉKOS ÖSSZETÉTELÉT!

Aki elmagyarázza felpontozom minden létező válaszát,csak könyörgöm segítsetek egyedül készülök a kémiára és nagyon gyászosan megy nem vagyok már sulis :(

2015. máj. 6. 16:26
 1/2 anonim ***** válasza:

Kiszámolod a sósav tömegét, tömeg%-ot figyelembe veszed, majd ebból az anyagmennyiséget, agy megvan hány mól HCl van.

A feladat végére mész, a NaOH koncentrációjából, és térfogatából kiszámolod az anyagmennyiségét, ha ez megvan akkor az is megvan, hogy hány mól sósavat tartalmazott a 10 köbcentis oldat, ebből tudni fogod, hogy 100 köbcentiben ennek a tízszerese van, ami 0.1 mol lesz.

Tehát a porokkal való reakció után ennyi mól maradt a sósaból, tehát az elején kiszámolt 0.5 mól sósavból ennyi nem reagált el, tehát 0.4 mól elreagált.

Felírod a reakcióegyenletet mindkét anyagra, ebből tudod, hogy mindkettő 1:2 arányban reagál a HCl-val, tehát összesen 0.2 mólnak kell lenni a két anyagnak.

Hogy milyen arányba?

A moláris tömegekből ki tudod számolni.

A végeredmény: 0.153 mol MgCO3 és 0.047 mol Na2Co3

Tömegre át tudod számolni. :)

2015. máj. 10. 20:15
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen :) Időközben rájöttem,de jól jön minden magyarázat :)
2015. máj. 10. 22:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!