Kétértelműen feltett feleletválasztós "kakukktojás" kérdés. Mit kell bekarikázni?
Az a probléma, hogy van egy állítás, amire egy dolog igaz, a többi 3 nem. Mivel 3 pontot ér a kérdés, vagy a 3 hamis dolgot karikázom be, vagy az 1 igazat. Melyiket? Nem írták, hogy a hamis vagy az igaz állítást kell bekarikázni, csak azt, hogy a kakukktojást. Ez alapján úgy lenne a logikus, hogy az igazat (mivel csak 1 igaz megoldás van) karikázom be. De ez ellentmond annak, hogy 3 pontos a kérdés...
(Honnan tudom előre a kérdést? Minden évben ugyanazt a ZH-t íratja meg az Intézet, így előre meg van már a dolgozat.)
Kár, hogy nem adsz meg egy példát sem, de megpróbálok kihámozni valamit ebből.
Ha ezt adják pl. meg:
A hó piros.
A hó meleg.
A hó hideg.
A hó zenét hallgat.
Ezekből te melyiket karikáznád be?
Melyik a kakukktojás? A társadalmi rendszerekre jellemző, hogy ... (3 pont)
a) lefedik a lakosság nagy részét
b) szabályozzák az igénybevételt
c) üzleti biztosítók dominálják
d) az igénybevétel térítési díjhoz kötött
Na ez az. A helyes válasz csak az a), a b-c-d hamis válaszok. Akkor karikázzam be az a)-t, vagy a b+c+d-t? Én az a)-t karikáznám, de általában ami kakukktojás, az szokott a hamis / rossz állítás lenni. A 3 utolsót meg azért nem akarom bekarikázni, mert a kakukktojás egy dologra vonatkozik... De most már sejtem, szerintem a jó lesz akkor a kakukktojás.
Semmiképpen nem a három választ kell bekarikázni, de fel lehet tenni ezt a kérdést máshogy is, hogy a kakukktojás legyen bekarikázható.
A hó hideg.
A hó fehér.
A hó zenét hallgat.
A hó télen esik.
Na, itt a kakukktojás a rossz válasz, tehát azt kell ikszelni, míg az előző példában a jó választ kellett volna.
Tehát mindig csak egy bekarikázandó van, de attól függ a dolog, hogy milyenek a kérdések. Azt meg majd úgyis meglátod, ne félj! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!