Irodalom érettségi műelemzés?
Bevezetésként mit írjak?
Ha esetleg novella lesz akkor a novella jelentését és ennyi?
Köszi előre is!
Arra kell figyelni, hogy olyan bevezetést írj, amit aztán később ki tudsz fejteni bőségesen. A nyelvtanban fókuszmondatnak nevezik.
Sok sikert! :)
Nekünk úgy tanították, hogy a bevezetőben megismétled a feladatot. Pl Fogalmazásomban Petőfi X Y versét fogom bemutatni azon keresztül, hogy az ambivalenciája hogyan hatott ki erre és erre és hogy meghatározza-e stb stb. Elég hosszú mondatok szoktak benne lenni. Én novellát válaszottam tavaly és beleírtam, hogy bemutatom a szereplők érzésvilágát stb. Bármit oda lehet irni. Érdemes azokat a pontokat belevenni, amelyek a fogalmazásod alappilléreit fogják képezni. Pl versnél vmi jellegzetes ritmus, szóhasználat, bármi. Ügyelni kell arra, hogy a befejezés közel azonos mennyiségű legyen, mint a bevezetés.
Mondjuk őszintén szólva kicsit értetlenül állok a kérdésed előtt. Nálunk tz-k külön részét képezték utolsó 2 évben a több oldalas fogalmazások. Ugyanolyan jellegű volt, mint az érettségi, csak az adott tananyaghoz volt kötött. Meg volt kisérettségi. Csak az nem tanult meg elemezni, aki nem akart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!