Honnan tudom, hogy egy vers időmértékes vagy ütemhangsúlyos?
Figyelt kérdés
Hogyan kell megtanulni a verstant?2015. ápr. 30. 20:18
1/6 anonim válasza:
Ha felolvasod, már akkor érezni kellene. Mindenesetre az ütemhangsúlyost már nagyjából ránézésre észre lehet venni a magyar verseknél, hiszen a hangsúly a szavak elejére esik. Egyáltalán tudod a különbséget?
2/6 A kérdező kommentje:
Abszolút nem, nekem ez az egész vertan kiesik. :( Annyit tudok, hogy egy szótag mikor hosszú vagy rövid.
2015. ápr. 30. 21:03
3/6 anonim válasza:
Időmértékes vernél szabályosan követik egymás a hosszú és rövid szótagok.
Pl.
Tarka trónodról, ravasz istenasszony,
- - / - - /- u u /- u/ - -
mért küldesz nékem szerelemkirálynő,
- - /- - / - u u/ - u - -
Ütemhangsúlyos versnél a hangsúlyok közötti távolságban van szabályosság.
Pl.
* *
Ez világ sem kell már nekem
* *
Nálad nélkül, szép szerelmem,
* *
Ki állasz most énmellettem;
* *
Egészséggel, édes lelkem!
4/4 végig, vagyis négy szótagonként van a hangsúly.
4/6 anonim válasza:
Amikor legépeltem a választ, akkor persze jó helyen voltak a jelölések, csak hát az oldal még jobban tudja...
5/6 anonim válasza:
3! Szép magyarázat, én is hasonlót akartam írni. :)
6/6 anonim válasza:
de azt írtátok, hogy a szó elején van a hagysúly és a fenti példában 4-5 szó is van egy sorban. És nem minden szó kötőszó vagy névelő. Nagyon nem értem, hogy miért lennének pont azok a szavak, amiknek eaz első szótagja hangsúlyos és a többienk nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!