Komolyan van olyan, aki szerint sokat keresnek a pedagógusok?
Nos, jelenleg osztatlan tanárszakos hallgató vagyok, biológia-kémia szakos tanárnak tanulok. Az egyetem hat éves (5 év képzés + 1 év gyakorlat), ezután kapom meg a diplomámat.
Sokaktól azt hallom, hogy milyen jó most a tanároknak, mert hogy megemelték a bérüket, sőt volt akitől azt hallottam hogy pofátlanul sokat keresnek. Ehhez képest egy pályakezdő középiskolai tanár nettó 120 ezer körül visz haza ma.
Nem a pénz miatt mentem tanárnak, mielőtt még arra gondol valaki, de komolyan gondolja azt bárki, hogy magas a tanárok fizetése?
"Nem értek egyet, magyar-töri tanárokra is ugyanúgy szükség van. Sok ismerősöm tanul magyar-töri tanárnak és a többségük komolyan veszi amit csinál és elhivatott."
A magoltatásért, meg az idióta verselemzésért én egy forintot nem fizetnék senkinek. Öt év gimi alatt, egyébként kettő, igazán színvonalas humán tanárral találkoztam, továbbá egy elmegy kategóriával. A többi, a katasztrófa szintjén mozgott, tanítani nem tudtak csak seggeltetni. A fiatalok, lehetőleg még rosszabbak voltak, mint az idősebbek. Megjegyzem a két normálisan oktató tanár férfi volt, az összes többi nő. Szomorú, hogy a tanári szakma is el van nőiesedve, amikor egyértelműen rosszabbul csinálják.
Ó és a vicc az egészben, hogy jó gimibe jártam. A reál tanárok többségével viszont elégedett voltam nemtől függetlenül.
Nem szabad általánosítani. Attól mert neked rossz tanárok tanították a humános tárgyakat, még nem lesz minden humános tanár rossz. Én pl imádtam az összes humános tanáromat, viszont a matek-fizika tanár szörnyű volt gimiben.
Sajnos kevesen tanulnak tanárnak pusztán az elhivatottság miatt. Rengetegen vannak, akik csak azért ide jöttek, mert máshova nem vették fel őket (meglátásom szerint ez főleg a reálos tárgyak esetében igaz). Őket aztán nem fogja motiválni semmi a minőségi munkára. Szerintem az lenne a megoldás a színvonal növelésére, ha nagymértékű béremelést hajtanának végre és így a fiatalok ösztönözve lennének arra, hogy ezt a hivatást válasszák. Mert amíg egy szakmunkásbizonyítvány birtokában többet lehet keresni, mint pedagógusi diplomával, addig nem lesz itt semmi változás sajnos...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!