A Robinson C. -t vagy a Gulliver utazásait válasszam olvasmánynak, melyik jobb?
Össze sem lehet hasonlítani a kettőt. A Robinson szerintem is gyerekeknek való olvasmányt. Amolyan ponyvaregény-szerű, szórakoztató, de különösebb mondanivalója nincs. A nyelvezete egyáltalán nem bonyolult, de magán a könyvön érződik a kor.
A Gulliver teljesen más. Jóval meghaladja a korát, még mai szemmel olvasva is megbotránkoztató. Bár szeretik degradálni, hogy gyerekmese, akik csak Liliputot ismerik vagy nem értették meg mondanivalót, de igazából Swift célja az volt, hogy görbetükröt tartson a korabeli angol társadalom elé, meg "némi" polgárpukkasztás is. Sikerült is neki. Elég súlyos könyv, sok benne a bujtatott politika, társadalomkritika, a mocsok és elég rendesen lealjasítja benne az emberi fajt. Az utolsó fejezetet már tényleg fájó, sértő olvasni. Én Gullivert a végén legszívesebben fejbe vágtam volna Swifttel együtt.
Szóval, irodalmilag "többet ér" elolvasni a Gullivert szerintem, de elég megterhelő olvasmány, érzékeny lelkűeknek nem ajánlom. Ha még 10.-es vagy és egyszerűbb könyveket akarsz olvasni, szerintem még várj vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!