Tovább tanulás, igaz?
Régebben, mindig azt hajtogatták, hogy a tovább tanulásra csak azoknak van lehetősége, akik kiemelkedő érdemjegyeket szereznek az utolsó két év során. Az, hogy az érettségi tökéletes lesz, vagy sem, rosszabb érdemjegyekkel rendelkező diákoknak teljesen mindegy, rendelkezhet akár szín ötös, akár emelt szintű érettségikkel is, akkor se veszik fel sehova.
Az egyik ismerősöm, aki történetesen egy tanár, azt mondta, hogy van arra lehetőség, hogy az érdemjegyek helyett is az érettségi eredményeket kérjem, vagyis, azokat vegyék figyelembe a tovább tanulás során. Nem igazán értettem, de feltámadt bennem a szikra, hogy akkor nekem is van esélyem egyetemre menni... nos, felszeretném tenni a kérdést, hogy, miként szól az igazság?
Jelenleg kétféle pontszámítási módszer van. Egyik az, amiről beszélsz, hogy az utolsó két évet számítják be. (Szerintem ez óriási baromság és félrevezető, be kéne szüntetni...).
A másik számítási módszer, amit említett a tanárod. Két - általad kiválasztott(ill. az adott szakra megkövetelt) - érettségi eredményből számítódik, oly módon, hogy a két tárgy %-os eredményének átlagát 4-el szorozzák. Pl. ha biológiából és kémiából érettségizel, egyik 80%-os, másik 90%-os, akkor az átlaguk 85%, amit 4-el szorozva 340 pontod van.
Vagyis helyesen beszél a tanárod. Emellett ha valamelyikből (pl. biológiából) emelt szinten teszel érettségit, az +50 pont, ez már 390 pont. Ha esetleg még van középfokú nyelvizsgád is, az +28 pont, így már 418 pontod van.
Szóval minden lehetőség adott bekerülni.
Általában a bennmaradás von maga után némi kívánnivalót...
Köszönöm!
A bennmaradással nem lesz problémám, abban biztos vagyok. Eddig úgy áll, hogy informatikából, s biológiából teszek emelt szintűt. Az informatika alap már meg van 97%-on, októberben szintemelő. Még csak 11.-es vagyok, így, fogjuk rá, van egy kis időm még.
Ajánlatos lenne akkor, kémiából is emelt szintűt tenni?
Én úgy tudom a duplázást (érettségi kétszer számít, évvégi jegyek nem) törlik/törölték.
Rossz jegyekkel is lehet viszont jó érettségit írni és továbbtanulni. Ha pl. minden tárgyból az utcsó két félévben kettesed van, akkor az is már 60 pont... erre jön rá 200 pont érettségi és 100 többletpont... ezzel sok helyre már felvesznek. Mondjuk a biológia ponthatárokat nem ismerem.
Mindenképpen nézz utána, hogy milyen érettségiket követelnek meg a szakon, ahova mész és gyúrj rá a többletpontokra. Emelt érettségiért (ha megfelelő tárgyból mész), nyelvvizsgáért, OKTV-ért és még pár dologért jár pont...
Tényleg eltörlik?! Ennek hol lehet utánajárni?
Végre, találtam valami értékelhetőt az oktatási rendszerben :/ erre az is elszáll.
Dehogy törlik. Baromság. Nem tudom miért terjed ez...
Amúgy kb igaz az amit eddig írtak, de annyival kiegészíteném, hogy nem te választatsz a pontszámítás módjáról, hanem egy program úgy számolja ki a pontjaidat, ahogyan a legjobban jársz velük. Szóval hülyeség az eredeti vagy a duplázós módszerre számítani, úgy lesz számolva ahogy jobb lesz neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!