Emelt kémia kísérletek. Csak ennyit kell elmondani?
Nagyon sok olyan kísérlet van, amihez 3 mondatnál többet nem igen tudok mondani. Pl. az egyik ilyen, hogy réz(II)-szulfát és vas(II)-szulfát oldatot levegőn állni hagyunk és mi történik?
Itt ennyi lenne, amit hozzáfűznék:
CuSO4 - kék
FeSO4 - halványzöld
A levegőn a Fe(II) oxidálódik, Fe(III) keletkezik, ami barna.
A réz(II) színe változatlan.
sajnos nem tudok az anyagban segíteni, de az biztos hogy ennyi nem elég. én jártam kémia emelt faktra, és kellett a kísérlet alapos leírása, tapasztalat, amit leírtál. és a magyarázat!!! az biztosan kell legfontosabb!
ide jöhetnek az egyenletek is, meg hogy mi miért történik.
csomó kísérlet ki van dolgozva a neten, akár videó formában is! használd azokat is
Hozzáteheted még azt, hogy miért kék a réz-szulfát oldat (komplexképzés: Cu2+ + 4H2O = [Cu(H2O)4]2+ » A tetraakva komplex okozza a kék színt. Esetleg kitérhetsz arra is, hogy a önmagában a réz-szulfát kristályok fehérek, csak víz/kristályvíz hatására lesznek kékek.)
Amúgy szerintem elég ez is, amit elmondtál. Az utóbbiak is csak a teljesség igénye miatt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!