Tudnatok segíteni jogi alapismeretekből?
Valahogy nem igazán megy a megértése annak a résznek ahol a jogforrásokat csoportosítják.
Tehát 3 pontba sorolja, van ahol a pártok igényére hivatkozik, másikban már belső meg külső jogforrás, a legutolsóban pedig megint olyan dolgokról beszél h én ebben semmi rendszert nem látok:S
Belső az a magyar jog.
Külső például az Európai Unió joga, vagy más nemzetközi szabály, ami ránk vonatkozik.
A legutolsóban én nemcsak rendszert nem látok, hanem semmit, mivel nem tudom, miről beszéplsz. Gondolod, hogy mindenki ugyanazt a könyvet olvassa éppen, mint te, és ugyanannyiadik oldalon: Vagy hajlandó volnál valami icipici erőszítést tenni, ha már segítséget kérsz, hogy megértesd, mit akarsz? Ha ezt így komolyan gondoltad, akkor nem csoda, hogy nem érted a szöveget, ami előtted fekszik.
Nem azt gondoltam h mindenki ua. a könyvből tanul, hanem azt, h ha a xy könyvben az alkotmány a 1949. évi törvény akkor az a másikban is az lesz:D
Tehát
A) pont: hosszú szal kicsit leegyszerűsítve:
a törvények keletkezését valami indokolja, ez lehet h xy párt szerint valami nem jó, ezért hoznak egy jogszabályt, és ez alapján ANYAGI jogforrás lesz a párt mert ők kezdeményezték(vagy valami ilyesmi):S
illetve van az ALAKI jogforrás ami a jogszabály valóságos megjelenési forrása?
B) pont:
Más megközelítésben az úgynevezett belső jogforrás elemzésekor azt vizsgáljuk hogy kitől, milyen jogalkotásra feljogosított szervtől ered a jogi norma(ogy. ök.).A külső jogforrás ebben az estben maga az a jogszabály, amely a jogalkotásra vonatkozó előírások alapján létrejött normák összességét jelenti.
C)pont
ezt már közben sikerült megértenem, itt arról van szó h vannak a LEÍRT jogszabályok mint források, meg vannak a szokásjogok, amik ÍRATLANOK.
Te most játszod a hülyét???
Gondolom könyv ide vagy oda, mind ugyan úgy csoportosítja a jogszabályi forrásokat.
Leírtam h a könyvem szerint 3 féleképpen lehet nézni.
Mind a 3 szerint két csoport van.
Tehát most azt mondom h a kocsit 3 féleképpen lehet, mindegyik szerint van két csoport,
elsőben a motor szerint h vannak a benzines meg a diesel, aztán lehet váltó szerint h van automata meg manuális, illetve a 3dik szerint van a sedán meg van a kombi.
Na én is leírtam h van 3 pont.
"A" pontot nem szó szerint írtam le, a "b" pontot a könyvből másoltam, a "c" pontra időközben rájöttem, ha esetleg még mindig nem értenéd,annak a lényege h van ami le van írva meg van ami nincs mármint szabály.
És még mindig nem értem h mi a "B" pont.
Tanulmányozd inkább a jogalkotási törvényt és a házszabályt.
abból sokmindent megtudhatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!