Hogy tudok lineárisan interpolálni? (sűrűségmérés)
hogyan tudom meghatározni az alkohol sűrűségét?
Ha a következőket ismerem, tudom:
-minden esetben a hőmérséklet 20C°
-a keresett alkohol sűrűségem tömeg%-a 13 tömeg%
-a 10 alkohol tömeg%-hoz tartozó sűrűségem A g/cm3
-a 12 alkoho tömeg%-hoz tartozó sűrűségem B g/cm3
tehát:
T= 20C°
10 t%-> A g/cm3
11 t%-> x g/cm3
12 t%-> B g/cm3
(szám helyett azért írtam A-t és B-t ,mert szeretném én kiszámolni, de nem tudom ,hogyan kell) kérem valaki le tudná vezetni, hogy hogyan is kell?
Köszönöm
Ha jól értem, akkor x a kérdés és A-t meg B-t ismered.
A kérdésedben benne van a válasz. Mivel lineáris interpolációról van szó, és a 11 épp félúton van a 10 és a 12 között, ezért a hozzá tartozó sűrűség is félúton lesz az A és a B között, vagyis x = (A+B)/2.
Köszönöm szépen, de akkor is ennyi lenne, ha nem a kettő közöttire esik és egész szám?
tehát
az A-hoz tartozó 0,23%
a B-hez tartozó 16,54% mondjuk
A 11% ilyenkor is a kettő közé esik, csak nem félútra, ezért nyilván x sem a félúton lesz A és B között. De ezt az arányossági érzéked nem mondja?
Az x-nek arányosan olyan távol kell lennie A-től illetve B-től, mint ahogy a 11% van a 0,23%-tól illetve 16,54%-tól. Ahogy egy gumikötélen is bárhová rajzolsz egy pontot, az arányait tekintve ugyanakkora távolságokra lesz a két végétől akkor is, ha kinyújtod a kötelet (pl. 1/3 és 2/3 kötélhossznyira a nyújtás előtt és után is).
Ennek megfelelően tehát azt írhatjuk, hogy
(11%-0,23%)/(16,54%-0,23%) = (x-A)/(B-A)
Ebben csak az x az ismeretlen, vagyis meg kell oldani az egyenletet.
Lineáris interpoláció esetén a függvény ívét egyenessel helyettesítjük, erre nézvést \frac{\Delta x}{\Delta y} állandó. Innen felírhatjuk kis küzdelemmel:
\frac{x-x_1}{y-y_1}=\frac{x_2-x}{y_2-y} [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!