Mennyit keres átlagosan egy végzett pszichológus vagy kriminál-pszichológus?
Módszertől és alkalmazotti státuszától függ, meg hogy csinál-e valamit mellette.
Nem kell milliókra gondolni.
Tipikus karrierpélda pl. hogy tanít egyetemen, vállal magánpraxist és mondjuk van heti egy csoportja is (ha csoportozik).
Naponta 2-3 kliensnél nem szoktak többet vállalni magánban,az ő általuk fizetett órabér 6000-120000 között van(ahol a 12-15 ezer mondjuk egy klasszikus pszichoanalízis). Heti mondjuk 3 napot rendel, 2-öt tanít(de ez még így is marha sűrű), plusz a csopi (amit vagy alkalmanként vagy egybe fizetnek ki neki és mondjuk óránként legyen 1500-3000 között, és egy alkalom több órás). Óraadó tanár fizetése fogalmam sincs mennyi, így arra tippelni se tudok. Ha nem tanít, hanem mondjuk kórházban van helyette, akkor közalkalmazotti bért kap.
Itt a limit mindenképpen az, hogy ebből nem lehet mennyiséget csinálni, sem egyfajtát hosszabb távon mert kiégettség lesz az eredménye, ami ezen a pályán általában halál.
Én reálisan olyan 300-350 nettó körül tennék egy csoportozó, tanító, magánrendelő pszichológust. Ennél több bevétele már csak akkor lesz, ha mondjuk kiképző egy módszerben, és mondjuk tanítja a módszert, vagy könyve jelenik meg, előadások honoráriumát kapja stb.
De ez nem reális elképzelés egy kezdő pszichológus számára, hiszen a magánrendelésig hosszú, közalkalmazotti bérrel kikövezett út vezet.
Kriminálpszichológusról én nem tudok sokat mondani, hiszen ilyen irányultságú képzés nem létezik nálunk, multidiszciplináris terület, én vagy pszichiáter-pszichológus, vagy jogi-pszichológus esetleg katona-pszichológus végzettséggel tudom ezt elképzelni. Attól függ ki alkalmazza, és miért, hogy mennyit fizetnek neki.
Szerintem elég álomszerű az elképzelés, hogy Magyarországon egy maroknyinál több kriminálpszichológust alkalmazzanak. (Akik ezt a címet kiérdemelték pl. azzal, hogy több területen is jártasságot szereztek, vagy külföldön vettek részt ilyen jellegű képzésben.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!