Miért kell ezeket bemagolni?
Mert van egy "általános műveltség" nevű dolog - egyáltalán nem árt meg senkinek, ha nagy vonalakban sejt valamit a kémia, irodalom, történelem, stb. témaköreiből (igen, az általad "eszméletlenül bonyolult kémiai képletnek" titulált dolgok is ide tartoznak).
Sajnos mostanában felénk is kezd divatba jönni az amerikai állami iskolák stílusa szerinti oktatás - lásd: a gyerek tanul az iskolában bowlingozni, autót szerelni, sminkelni, meg zoknit párosítani - épp csak írni-olvasni, meg számolni nem. ... és azok a gyerekek úgy tudnak beszélni a kultúráról, mintha egy veszélyes fertőző betegség lenne...
Teljesen igazad van, poroszosan, bután, rosszul állítják össze a tananyagot és tanítanak. Sokkal gyakorlatiasabbnak kellene lenni a természettudomány oktatásának, nyugaton sokkal inkább errefelé mozdulnak el. Képletek helyett saját tapasztalaton alapuló kisérleteknek, de ez ugye energia-és pénzigényes, egyszerűbb megfélemlítő módon kikérdezni a képleteket. Nem véletlenül nem jelentkezik elég ember a természettudományos karokra. Az iskolának a nyitottságra, élvezetre, érdeklődésre kellene alapoznia, nem a szenvedésre. Talán majd a te gyerekednél idáig is eljutunk, addig meg túl kell élni. Nyugi, kémia csak két évig van, abból már fél el is telt.
tanár (de nem reál szakos)
Az oké, hogy van általános műveltség, de ezt sem kell túlerőltetni. Én egy elég jó gimibe jártam, tanultam is, de a kémia nekem is kb annyira ment, hogy ma már csak a víz képletét tudom felidézni.
Egy másik kérdésre egy tanár írta a következőt: tanítanák inkább azt, hogy ne igyál sósavat, mert belehalsz (nem szó szerint, de hasonlóan megfogalmazva).
Sokkal több értelme lenne, ha tudnám, hogy hogyan működik a mosószer, vagy hogy melyik összetevője tisztít egyáltalán, és ha esetleg elfogyott a padlófelmosó, helyettesíthetem hajsamponnal, amivel ablakot is lehet pucolni. Így legalább tisztában lenne az ember azzal, hogy mit ken a hajára. :) (Ezért nem is használok sampont.)
Szóval lehetne ezt másképp csinálni, de bele kell törődnöd, hogy az iskola sosem volt kívánságműsor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!