Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogy kell kiszámolni hogy...

Hogy kell kiszámolni hogy melyik tagja nem tartalmazaz X-et?

Figyelt kérdés

Adott az E(x)=(x^2-1/x)^9 (itt van kép formájában, így átláthatóbb: [link] Írja fel E(x) binomiális kifejtésének azt a tagját, ami nem tartalmazza x-et.

Ez lenne a feladat, és nem tudom hogy kéne megcsinálni.

Annyi lenne az egész, hogy a Newton binomiális képletével kiszámolom az egészet, és ahol nincs x azt leírom?

Tehát ha ennek ez a megoldása: [link]

Akkor leírom, hogy a 10. tag nem tartalmazza x-et és kész?

2015. jan. 7. 12:07
 1/6 anonim ***** válasza:

Igen, úgy, ahogy mondod, viszont a 10. (vagyis az utolsó) tag fogja tartalmazni x-et.

Az biztos, hogy minden tag az (a-b)^n alakú kifejezésben kibontás után c*a^k*b^(n-k) alakú lesz, ahol c a binomiális együttható lesz. Tehát azt kell megkeresni, hogy hányadik tagnál fog megegyezni az első és a második tag kitevője, mivel akkor (az azonosságok miatt) a szorzatuk 1 lesz; ha az x^2-et n-edig hatványra emeljük, akkor az 1/x-et (9-n)-edik hatványra emeljük. A fenti megállapítás miatt így ezt írhatjuk fel:

(x^2)^n*(1/x)^(9-n)=1 /kibontjuk a zárójeleket

x^(2n)*1/(x^(9-n))=1 /szorzunk x^(9-n)

x^(2n)=x^(9-n) /a logaritmusfüggvény szigorú monotonitása miatt

2n=9-n

3n=9

n=3

Tehát n=3 esetén, vagyis a 4. tag lesz az a tag, ami nem tartalmazza x-et, vagyis a konstans tag. Ennek az értékét sem nehéz kiszámolni:

(9 alatt a 3)*x^6*(1/x)^6=9!/(3!*6!)=9*8*7/(3*2*1)=3*4*7=84.

2015. jan. 7. 14:31
 2/6 anonim ***** válasza:
AZ első sorból kimaradt egy "nem"; "...viszont NEM a 10. (vagyis az utolsó) tag fogja tartalmazni x-et."
2015. jan. 7. 14:33
 3/6 A kérdező kommentje:

Tényleg, most hogy ezt leírtad eszembejutott, hogy órán is így vettük, de füzetembe sehol sem találtam.

Köszönöm a választ, valószínűleg neked köszönhetően nem kell jövőre felvennem ezt a tantárgyat (mert úgy számoltam hogy kb ezen a feladaton fog múlni a kettes) :)

2015. jan. 7. 16:26
 4/6 A kérdező kommentje:

Egy olyan kérdésem lenne még, hogy alaposabban visszanézve a hozzászólásodat mindenhol szoroztál, de a képletben kivonás van.

Ezt csak elnézted vagy valami miatt tényleg mindenhol szorzás van?

2015. jan. 7. 17:32
 5/6 anonim ***** válasza:

Most nézem, még valamit elírtam, de csak szépséghiba :) Nem logaritmus szig mon., hanem exponenciális függvény szig. mon..

Örülök, ha segíthettem :)

2015. jan. 7. 17:45
 6/6 anonim ***** válasza:
Kezdetben szorzás van, viszont a kitevőket össze kell adni (azonos alapú hatványok szorzása esetén... azonosság miatt). Utána eltűnik az alap (mint ahogy az el szokott tűnni az exponenciális egyenleteknél), és maradnak a kitevők, amikből egy egyszerű elsőfokú egyenlet marad.
2015. jan. 7. 18:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!