Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Pontosan hogyan kell elképzeln...

Pontosan hogyan kell elképzelni a pszichiáteri munkát? Miből áll egy pszichiáter munkája? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés

Jövőre érettségizem, és már régóta tudom, hogy orvosira szeretnék menni. Mindig is ez érdekelt, mást nem is tudnék elképzelni. Elég sok irányon gondolkoztam már, de a legjobban mégis a pszichiáter tetszett meg. Azonban még soha nem voltam pszichiáternél, nincs is olyan ismerősöm, aki ezzel foglalkozna, vagy segíteni tudna ebben.

Most először olyan emberekhez szólok, akik szakmabeliek. Valaki el tudná nekem mondani, pontosan milyen egy pszichiáter napja? Csak annyit kérek, hogy meséljen a munkájáról. Mit szeret benne? Miket csinál? Azt sem tudom pontosan, hogy a napját egy kórházban, vagy valami magánrendelőben tölti. (Tudom, pszichiáterből is van sok fajta, mindenféle tapasztalatot szívesen meghallgatok!)Valamint azt, hogy aki ezt csinálja, és szereti a munkáját, a hivatását, az miért ajánlja nekem? Mit adhat az embernek ez a hivatás? Bármi tanács a jövőre nézve is jó lenne! :)

Szóval elsősorban személyes tapasztalatokat várok, de olyanok visszajelzését is szívesen olvasom, akik jártak már pszichiáternél.

(És tényleg csak zárójelben, de kérem ne kezdjétek el írni, hogy mennyi idő, amíg tanulni kell, egyetem, nehéz, stb. Ebből az irányból jól informált vagyok. )

Köszönöm előre is a válaszokat!

17/L

2015. jan. 2. 15:50
 1/2 anonim ***** válasza:

A pszichiáter pszichiátriai szakápolást végez az életkori sajátosságoknak és a protokolloknak megfelelően. Felismeri a deviáns viselkedésmódokat, felismeri és megfelelően kezeli a krízis- és veszélyeztető állapotokat, közreműködik a pszichológiai tesztek felvételében.

Előkészíti a beteget és közreműködik a pszichiátriai diagnosztikai eljárásokban, segédkezik az orvosi beavatkozások kivitelezésében. Szükség esetén egészségügyi személyi korlátozást alkalmaz, megfigyeli a pszichiátriai betegeket.

Segíti a pszichiátriai betegek alapvető és magasabb rendű szükségleteinek kielégítését az életkori sajátosságoknak megfelelően. Felismeri a pszichofarmakonok hatásait, mellékhatásait, kezeli az alacsony szociális helyzetből adódó nehézségeket.

Pszichiátriai gondozó tevékenységet, környezettanulmányt végez. Ápolói tevékenységét megfelelően dokumentálja, a beteg értékeit kezeli.

A munkáját a jogi és etikai normák betartásával végzi, a szakmai szabályokat és kompetencia határait betartja, kapcsolatot teremt zavart, agresszív beteggel.

Alkalmaz sérülés-specifikus kommunikációs technikákat, módokat, elfogadja a másságot, figyelembe veszi a vallási, etnikai szempontokat és szokásokat. Magatartásával hiteles viselkedési normát mutat, tűri és megfelelően kezeli a konfliktusokat. Megvédi szakmai álláspontját.

Részt vesz a szocializáció folyamatában, esztétikus terápiás környezetet biztosít, részt vesz a reszocializációs folyamatokban, habilitációs tevékenységet folytat.

Részt vesz a rehabilitációs folyamatban, az életkori sajátosságok figyelembevételével a speciális nevelési módszerek alkalmazásában, a szocioterápiás, pszichoterápiás foglalkozásokon. Szabadidős rekreációs programokat szervez a betegek számára, a betegek napi tevékenységét szervezi.

Kapcsolatot tart önsegítő csoportokkal, támogatja a betegek önsegítő, érdekképviseleti tevékenységét. Segítő, támaszt nyújtó kapcsolatokat alakít ki, munkáját a rehabilitációs team aktív tagjaként végzi.

Folyamatosan fejleszti szakmai tudását, beteget, hozzátartozót edukál.

Mentálhigiénés tevékenységet végez, munkája során prevenciós szemléletet érvényesít, részt vesz a prevenció különböző szintjein zajló munkában, igyekszik megelőzni a hospitalizációs ártalmakat, pozitívan gondolkodik.

Az önkárosító, lelki egészséget veszélyeztető tényezőket felismeri önmagánál és másoknál. Szinten tartja és fejleszti saját mentálhigiénés állapotát. Egészséges életmódra nevelést folytat az életkori sajátosságok figyelembevételével.

Remélem tudtam segíteni :)

2015. jan. 2. 16:08
 2/2 A kérdező kommentje:
Tényleg köszi a hosszú leírást, de őszintén megmondom, én ebből nem kaptam pontosabb képet. Mintha valami könyvet olvasnék, amit nem értek. Esetleg sokkal egyszerűbben, meg példákkal el tudnátok mondani? Mert nagyjából persze el tudom képzelni, hogy ezek mit jelentenek, nem vagyok hülye. Csak ez pont olyan leírás, amit mindenhol máshol is olvastam. Egy kicsit az emberibb, gyakorlatiasabb, érzelmesebb részére vagyok kíváncsi, mintsem a száraz leírásra.
2015. jan. 2. 16:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!