Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Tényleg vannak buta emberek...

Tényleg vannak buta emberek vagy ez csak nevelés kérdése?

Figyelt kérdés
A jó körülmények, valódi törődés és szeretet mellett felnőtt emberek is lehetnek buták vagy csak azt akit elhanyagolnak, eleve rosszul indul az életben? Én valahogy hiszek minden ember képességében (nem értelmi fogyatékosokra gondolok) és úgy gondolom, hogy tanítással minden elérhető. Remélem nem tévedek?
2010. jan. 30. 22:27
 1/7 anonim ***** válasza:
89%

Nem jó a kérdésfeltevés, mert a buta a végeredményt jelöli.

Az értelmi képességek elérhető maximuma egyesek szerint genetikailag is meghatározott, mások szerint meg nem. Polgár László például kísérletezett a három lányával, azért csinált sakkozót belőlük. Azt állította, hogy képes zseniket nevelni, és be is jött neki. Szép és érdekes kutatási téma, ebből még a PhD-det is megírhatod. :-)

2010. jan. 30. 22:38
 2/7 anonim válasza:
93%

sajnos rengeteg múlik azon, mit hoz az ember otthonról. Mindenki nem lehet agysebész.

De én inkább az úgynevezett "józan paraszti észt" hiányolom nagyon sok emberből. ezen azt értem, hogy logikus megoldást találjon egy hétköznapi problémára a meglévő ismereteiből.

A másik: a nyitottság az újra. A többség ragaszkodik a régi dolgokhoz. Pedig a találmányok nagyobb részét a lustaság szülte, kényelmesebb könnyebb legyen az élet...

2010. jan. 30. 22:42
 3/7 anonim ***** válasza:
70%

Az emberek különbözőek. Van egy társadalmilag elfogadott elképzelés az "okos" és a "buta" emberről, és mindenki ehhez próbálja hasonlítani magát.

Nem okos emberekre van szükség, hanem boldog kiegyensúlyozott életet élő sikeres emberekre.

Ha valaki attól sikeres, és boldog, hogy gyönyörű bútorokat készít, és ismeri a fa megmunkálás minden csínját-bínját, nem mindegy hogy nem tudja milyen egy harmadfokú egyenlet vagy hogyan csavarodik a DNS spirál.

2010. jan. 30. 22:49
 4/7 anonim ***** válasza:
72%

Nem érhető el minden tanítással.Van,aki egyszeri olvasásra vagy hallásra megjegyzi a dolgokat,gyors a felfogó képessége,jó a memóriája.A másik ember pedig ennek az ellenkezője.Nagyobb erőfeszítéssel megtanulhat dolgokat,de gyors felfogása nem lesz.A memóriát lehet ugyan fejleszteni pl.sok vers megtanulásával,de ha nincs pl.érzéked a matematikához,akkor soha nem leszel matematikai zseni.A környezet sokat számít,meg a tanulás is,de ez nem mindig elég.Ismertem olyan családot,ahol mindent megtettek a gyerek érdekében.A szülők is sokat foglalkoztak vele,magántanár járt hozzá,a nap legnagyobb részét tanulással töltötte,és mégis protekcióval ment át az érettségin.Viszont olyan is volt,akivel soha nem foglalkoztak a szülei,mégis kitűnővel érettségizet,és az egyetemet is jó eredménnyel végezte,és karriert futott be.

Ezért nem lehet általánosítani.

2010. jan. 30. 22:52
 5/7 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem meg nem így van. Vannak okosabb és "butább" emberek. Mindenkit lehet fejleszteni, de aki totál ... (és nem fogyatékos) abból nem lesz zseni... Ez örökölt, vagy legalábbis előre meghatározott dolog. Ismerek olyan embereket akik rosszul tanulnak és hát igencsak érdekesen gondolkoznak, sokat, és nem hiszem, hogy mindegyiknek sz*r családja van és rossz tanára. És ismerek zseniket is akik rossz helyről jöttek.
2010. jan. 30. 22:59
 6/7 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem az emberrel született képességek és a környezete által hozzáadott érték együttesen adja egy ember értelmi magasságát.

Pedagógusként azt tapasztaltam, hogy vannak gyorsabb észjárású emberek, de vannak olyanok akik képtelenek arra amire társaik. Mindenki fejleszthető, de nem a végtelenségig.

A Polgár lányok édesapjának is kellett legyen valami a tarsolyában ha egyáltalán eszébe jutott ez a zseninevelés, és ki is dolgozta a tervét. Szóval a Poégár lányok már biztosan sokat hoztak a génjeikkel is, amit az édesapjuk segítségével ki is aknáztak rendesen.

2010. jan. 30. 23:01
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Az általad felsorolt körülményeknek nem sok köze van az értelmi képességekhez.

Akit elhanyagolnak lehet értelmes. Sőt ahogy megfigyeltem ált. azok a legértelmesebbek. Persze vannk kivételek, de aki magányos az tanulni fog, meg olvasni mivel mást nem tud...

A szeretetnek nem sok köze van az értelemhez. Az inkább a személyiséget formálja...

2010. jan. 30. 23:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!