Ez a kérdés olyannak szól aki mar elmúlt 8-os?
Először is, a dolgozat és a vizsga felvételi néven fut, ebből van írásbeli és szóbeli is. Megírod jól az írásbelit, és nem emlékszem, hogy előtte, vagy már utána kitöltöd a jelentkezési lapokat, hogy melyik iskolába szeretnél jelentkezni. Mindenképpen többet jelölj meg, gyengébbet is végszükség esetére. (Én pl. megjelöltem két szakot abban az iskolában, ahova menni akarta -francia és angol tagozatot- egy másik iskolában is a franciát, és gyenge, tutira felvesznek iskolának egy német kéttannyelvűt). Az iskolák megkapják a jelentkezési lapokat, osztályzatokkal, felvételi eredményekkel, és ez alapján egy szóbeli felvételit szerveznek, ahova behívnak, ha jól sikerült az írásbelid. A szóbeli alapján az is kiderül, hogy elég erős-e az iskola, amit választottál, pl. ha szöveget olvastatnak fel, akkor oda a gyengébb képességűek jelentkeznek inkább, ezért mérik fel az olvasási készséget. A legerősebb iskolák tantárgyi tudást is mérnek, de az átlag iskolák csak elbeszélgetést, esetleg képről alkotott véleményt kérnek. Nem nehéz, magyarul, összefüggően mindenki tud beszélni bármiről. Utána, az iskola honlapján megjelenik egy ideiglenes felvételi rangsor, ami csak tájékoztató jellegű, mert mindenki benne van, aki megjelölte az adott szakot az adott iskolában. Pár héttel később, miután mindenki meggondolta magát és elküldte a változtatást, kikerül a végleges felvételi sorrend, amiből már kiestek azok, akik nem első helyen jelölték meg az iskolát, vagy már felvették őket máshova. Én pl. így lettem 15-ből az első.
Tényleg az a lényeg, hogy olyan fontossági sorrendben jelöld meg az iskolákat, ahogy menni szeretnél, és legyen a legvégén egy gyengébb iskola is, különben hamar a helyi gyüjtőben találod magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!