Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Véleményeket szeretnék (? )...

Véleményeket szeretnék (? ) Részletesen lent.

Figyelt kérdés

A történet a következő: magyartanárunk a dolgozatok értékelése közben kijelentette,hogy "könyörgöm ne használjunk már ilyen szavakat,hogy preferál". Verselemzésről volt szó és valaki azt írta,hogy XY költő ezt és ezt kifejezésmódot preferálta-vagy valami ilyesmit-

Még utána mondta,hogy a még egy-egy dolgozatban belefér,de az érettségin mellőzzük az ilyen kifejezéseket.

Erről szeretném a véleményeteket kérni!

Köszönöm előre is!

2014. nov. 11. 17:20
 1/4 anonim ***** válasza:
bár már nem vagyok fiatal csak kivételes helyzetekben használtam/használok idegen szót, ha van magyar megfelelője ... szóval igaza van
2014. nov. 11. 17:29
 2/4 A kérdező kommentje:

Értem.

Lehet,hogy én vagyok elfogult és én gondolom rosszul.

Köszönöm a választ!

2014. nov. 11. 17:30
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azért akarja, hogy mellőzzétek az idegen szavakat, mert könnyen abba a hibába eshettek, hogy vagy túl sokat használtok és/vagy nem jó szövegkörnyezetben. Ha megnézed, gyk-n is sok kérdésnél szórakoznak azon, hogy okosabbnak akart tűnni, de nem helyesen használta a latin eredetű szót, és pont fordítva sült el a végén a dolog.

Másrészről pedig ha van rá magyar szó, akkor érdemes azt használni. Egy irodalmi műben sem hemzsegnek az idegen kifejezések, és a verselemzés, amit írsz, végül is egy mű.

--

Most elképzeltem, milyen lenne pl. a Harry Potter, ha ilyen stílusban lenne megírva...

"Ron jobban preferálta volna, ha a Titkok Kamrája zárva marad, de a szubjektív véleményé senki számára nem volt releváns. Tom Denem eközben exitált.

- Sem a belletrisztikai, sem a szakkönyvekben nem olvastam még ilyen eltávozásról - reflektált Hermione Harry előzőleg felállított tézisére.

--

Tudom, csak egy preferált használt,

de egy preferáltból még lehet több!

2014. nov. 11. 17:49
 4/4 A kérdező kommentje:

Jó volt a hasonlat, jót nevettem!

Megértem,amit írtál és teljes mértékben igazat adok.

Valóban sokszor megesik,hogy sokszor rossz környezetben használunk oda nem illő szavakat. Természetesen olyan esetre gondoltam,mikor "minden a helyén van"-megfelelő kifejezés helyes környezetben.

Köszönöm a választ!

2014. nov. 11. 18:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!