Miért nem tudok normálisan megírni egy fogalmazást? És mit tehetnék azért, hogy jól menjen?
Gyakorolj. Nem is feltétlenül írásban, de pl. ha voltál valahol (mozi, színház, koncert, vagy bármi program) és mész hazafelé egyedül buszon, vonaton, akkor mélyedj magadba és próbáld meg megfogalmazni azt, hogy mi történt. Legyen rendes bevezetés (hogy alakult ki a program, hogy mentél oda, kikkel voltál, stb), tárgyalás (milyen volt, mi történt) és befejezés (tervezel-e még ilyet, összességében jó volt-e, stb.). Ha van hozzá kedved és időd, néha írhatsz is 1-1 ilyen jellegű fogalmazást is, így nyomon tudod követni a fejlődést.
Illetve ha nem nagyon mászkálsz el sehova, akkor szerintem simán lehet azt is, h magad elé kapsz egy tárgyat (bármit, a telefonodat, vagy egy vázát, ha nem találsz hirtelen mást, akár egy krumplit :D ) és mesélsz róla (szintén magadban). Hogyan készült, mire való, hogy került hozzád, miért róla "írsz", stb.
Ha a narratív gondolkodásod fejleszted kicsit, biztosan javulni fog az írásod is. :)
Szerintem érdemes megtervezni a fogalmazást is. Ha nem is írod le, hogy mit szeretnél azért gondold át. Építsd fel a fogalmazásod, a gondolatmeneted. Mit akarsz kihozni az egészből, mire akarsz rámutatni, milyen következtetéseket akarsz levonni, milyen állításokat akarsz alátámasztani vagy cáfolni.
Vázold fel és a vázlatodhoz tartsd magad. Szerintem egy fogalmazás akkor jó, ha szervezett, logikusan felépített és el is mondasz vele valamit.
Köszönöm szépen a válaszokat!:)
Csak az a baj, hogy most 8.-os vagyok és ugye januárban felvételizem, ott pedig nem nagyon lehet felépíteni egy fogalmazást, illetve vázlatot készíteni 10-15 percben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!