Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az orvosi vagy a gyógyszerésze...

Az orvosi vagy a gyógyszerészeti egyetem nehezebb?

Figyelt kérdés
Sokan azt mondják, természetesen az orvosi, viszont én azt is hallottam, hogy a gyógyszerészeti. Melyik az igaz, illetve miben nehezebb az egyik, miben a másik? Egy humánosabb beállítottságú embernek melyiket ajánlanátok?

2014. okt. 12. 12:58
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
84%
Szia! 35 éves vagyok, és jelenleg gyógyszerészként dolgozom, viszont elvégeztem az orvosi egyetemet is. Elsőnek megszerzett végzettségem az általános orvos, aztán nem választottam orvosi szakirányt, hanem elvégeztem a gyógyszerészetit, mivel ebben láttam fantáziát, szóval azt gondolom, nekem van rálátásom a dolgokra. A kérdésedre egyértelmű választ adok: a gyógyszerészeti nehezebb. Orvosi egyetemen inkább magolni kell sokat, mint érteni a dolgokat. Persze orvosin sem lehet úgy tanulni, hogy nem érted a dolgokat, mert látni kell az összefüggéseket, ez főleg az élettannál igaz, éppen ezért írtam az "inkább" szót. A biokémia nem annyira vészes tantárgy, mint ahogy sokan állítják, sokkal logikusabb és könnyebben tanulható, mint például gyógyszerészin a fizikai kémia. Csak néhány dolgot próbáltam kiemelni, amit általában mások is ki szoktak a szakok jellemzésénél. Mindkét szak kőkemény, de én a gyógyszerészetit nehezebbnek éreztem. Itt többet kellett tanulnom a vizsgákra, mert először alaposan át kellett magam rágni az anyagon, hogy fel tudjam fogni, mit tanulok. Nagy különbség azonban, hogy a gyógyszerészi inkább gyakorlati képzés már az első évektől kezdődően, mivel azonnal bejön a rengeteg labor például, orvosin pedig inkább a 3. évtől kezdődően tapasztaltam meg leginkább az orvosi munkakörnyezetet, innentől kezdve folyamatos klinikai tárgyak, betegségdiagnosztika stb. (belgyógyászat, mikrobiológia, sebészet, stb.). Bármelyiket is választod, sok tanulással jár. :)
2015. máj. 26. 18:42
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Még mindig én vagyok. :) Amíg orvosi nem igazán kerül előtérbe a gondolkodás, a logika stb., addig a végzett orvosnak annál nagyobb szüksége van rá a munkája során, hiszen pl. a kórházban sokszor másodperek alatt kell cselekedni, tehát az egyetem alatt ki kell alakulnia egy jó problémamegoldó, logikai, "mérlegeléssel teli" gondolkodásnak, ami a végzett orvosok 90%-ban ki is alakul, tehát a lényeg, hogy nem elég jó lexikai tudással rendelkezni egy jó orvosnak, hanem ugyanúgy kell nekik a logikai, problémamegoldói képesség, mint a gyógyszerészeknek. :)
2015. máj. 26. 18:46
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
*Amíg az orvosin
2015. máj. 26. 18:47
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Kaptam egy ilyen üzenetet. Bocsi, hogy nem privátban válaszolok, de nem tudom, hogy a kérdező vagy-e, ezért írok itt, mivel ő tette fel a kérdést, így bizonyára érdekli, itt pedig látja ő is. :)

"Kedves válaszoló!

Ne haragudj, hogy zavarlak. Azt szeretném kérdezni, hogy hány év alatt végezted el a gyógyserész szakot az orvosi után? És melyik egyetemre jártál? Én vegyész után csinálom most a gyógyszerész szakot és úgy néz ki 4 év alatt lesz meg, így jövőre végzek. Köszi"

Nos, ez sem ma volt már. :) A Debreceni Egyetemen végeztem mindkét szakot, nyilván a gyógyszerészetit már fizetősön. Orvosi után a gyógyszerészeti olyan szempontból nem vészes, hogy könnyebben el lehet fogadtatni a tárgyakat, mint fordított esetben. Gyógyszerészetiről nem biztos, hogy sok tárgyat elfogadnak, esetleg a latint. Az én esetemben például az anatómiát, szövettant, élettant, biokémiát, biofizikát, latint, sejtbiológiát, genetikát elfogadták, a neurobiológiát valamiért nem. Tehát majdnem megspóroltam 2 évet, de mégsem igazából, mert a sok fajta kémia miatt, a laborok, és a gyógyszertechnológia miatt csak egy évet spóroltam, vagyis 5 év helyett 4 év alatt végeztem. Azt tudom mondani, hogy a két szak első két éves tárgyai ugyanazok, csak eltérő részletességgel tanulják. Nagy eltérések a 3. évtől vannak.

2015. máj. 27. 08:53
 15/15 anonim válasza:
Mindenkinek nagyon nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!!
2015. jún. 24. 18:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!