Ki tanult már verset?

Figyelt kérdés
A vers címét is !!!!!!!!!!
2010. jan. 20. 20:44
 1/3 anonim ***** válasza:
90%
Inkább ki nem arra kevesebb válasz jönne mert mindenki tanul/t életében verset:D
2010. jan. 20. 20:49
 2/3 anonim ***** válasza:
95%
Petőfi - Föltámadott a tenger
2010. jan. 20. 20:54
 3/3 anonim ***** válasza:

Szerintem mindenki, aki járt már iskolába. Amit legutoljára fejből kellett tudnom, az nyolcadikban volt Radnótitól a Nem tudhatom, ami sokak szerint nehéz, nekem nagyon könnyű volt, valószínűleg azért, mert nagyon megfogott a vers, azóta is kedvenc. De volt még sok, amit kellett. Petőfi - János vitézből mindenkinek meg kellett tanulni egy-egy részletet, ugyan így Arany János Toldijából is részletet kellett. Volt még a Walesi bárdok is, arra többé kevésbé szó szerint emlékszem. József Attilától is kellett valamit, de már nem emlékszem, hogy mit, mondjuk sok versét tudom fejből, mert kedvenc költőm. Janus Pannoniustól kellett azt a mandulafás verset, meg azt, ami úgy kezdődik, hogy "Eddig Itália földjén termettek csak a könyvek...", ezt elvileg időmértékesen kellett elszavalni, több kevesebb sikerrel :) Ja, meg Petőfitől volt még az Anyám tyúkja is. De én voltam iskolai Ki Mit Tud-on is, ott nem verset mondtam, hanem mesét, Lázár Ervintől a Lyukas zoknit. Meg egy másik évben egy Örkény István egypercest. Közben beugrott, hogy József Attilától amit kellett, az úgy kezdődött, hogy "Futtam mint a szarvasok...", ha valaki tudja a címét, az legyen kedves árulja el :) Petőfitől is több volt, a kedvencem a Puszta télen c. vers volt, de természetesen a Talpra magyart is tudni kellett, szerintem ezt mindenki tudja. Himnusz, Szózat szerintem mai napig alap minden iskolában, összes versszakostul, nem csak az, amit énekelni szokás. Hú, meg volt még a "Bús düledékeiden Husztnak romvára megállék...", jájj ezt is időmértékesen kellett :) Mondjuk attól függetlenül, hogy nem nagyon tudok így szavalni, az ilyeneket szerintem könnyebb megtanulni. Nahát, hogy beugrottak, hogy miket kellett :D Ezeket mind általánosban tanultam, általában ötös lett, pedig szerintem nem szavalok valami szépen, de én legalább megtanultam, bár volt sok, amelyikkel megszenvedtem. Ebben élen járt a Himnusz meg a Szózat, mert hát ugye baromi hosszúak. Én meg folyamat összekevertem a vesszakokat.

De amúgy ha azt vesszük, már oviban is tanulnak a gyerekek verseket, csak még egészen máshogy, mint az iskolában. Na jó, azok főleg mondókák, de biztos mindenkivel mondattak olyanokat, mint a "Kicsi vagyok, székre állok..." vagy ehhez hasonlókat :)

Úúú bocsi, ez most marha hosszú lett, csak így elkaptak az emlékek :D

2010. jan. 20. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!