A tanárok nem tudnak választ adni. Gimnazista vagyok és nem tudom merre tovább. Leakarok érettségizni infóból, biológiából, rajzból és fizikából, de nem tudom hova vennének fel, mit kell tudnom a felvételről, pontszámról?
Februárban kell leadni az érettségire való jelentkezést, ez ingyenes, valamint felsőoktatási intézménybe is februárig kell jelentkezni, a felvi.hu-n fent van/lesz a határidő. Ez egy külön eljárás, 9000 forint, ha jól rémlik a felvételizés, ha valahol van alkalmassági, akkor azért külön kell fizetni. Ebben a kilencezerben benne van három helyre való jelentkezés, de ha ugyanazt a szakot megjelölöd államin és költségtérítésesen is, akkor az egynek számít.
A felvi.hu-t böngészd, ott az Egyetem, főiskolák fülnél ott vannak az iskolák és hogy miből kell érettségizned. A pontszámítás menetét is megtalálod, van pontszámító kalkulátor, ott ki tudod silabizálni, hogy kb. mennyid lesz, miből hogyan kell teljesítened.
A bolognai rendszer óta fel vannak osztva az egyetemi, főiskolai képzések: van egy hat / hét féléves Bsc [ezek a természettudományi, közgazdasági, mérnöki képzéseket takarják] illetve Ba [pl. ez a bölcsészettudományi képzés]. Ezután kapsz egy diplomát, amivel mehetsz tovább Mscre vagy Ma-ra, és utána jön a PHD, ami a doktori képzés.
Tehát neked a Bsc kell nézni.
Ha jól látom, egy biológia Bsc kéne neked és egy biológus MSc - zoológus szakiránnyal. Ezt a Debreceni Egyetemen tudod tanulni, leírása itt van:
Az, hogy mennyi a ponthatár egy szakra, a jelentkezők számától és azok érettségi eredményétől függ, de megnézheted a felvi.hu-n hogy előző években mennyi volt, és úgy nagyjából tudni fogod. Persze növekedhet a ponthatár akár százzal is, de ez nem valószínű.
_______
Érettségi
_______
Vannak tárgyak, amikből kötelező az érettségi, ha van belőle felmentésed, akkor helyette másból kell.
Kell magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából, egy idegen nyelvből, egy természettudományiból és _azt hiszem_ még egy választottból is, ebben nem vagyok biztos, nálunk még nem volt kötelező a természettudományi tárgyból való érettségi.
A biológia alapképzésre ezeket a tárgyakat nézik:
"kettőt kell választani: biológia v. fizika v. földrajz v. informatika v. kémia v. matematika v. természettudomány v. szakmai előkészítő tárgy(8)" (felvi.hu)
Érdemes emelt szinten megcsinálni valamelyiket, valamint nyelvvizsgát csinálni, mert ezek mind-mind pluszpontot érnek. Ha magyarból emeltezel, azért nem jár plusz pont, ha bioszra mész tovább.
Honlapok, amiket érdemes böngészned:
A már említett felvi.hu
Remélem, tudtam segíteni, igazából órákat lehetne mesélni az egészről, és kéne is, hogy a tanáraid ezt megtegyék...
Jaj, igen, igen, osztatlan, éreztem, hogy valamit kihagytam. : )
Szóval mondtam, hogy van ez a bolognai rendszer, amivel a képzéseket két részre bontották: alap- és mesterképzés. De vannak olyan szakok, amik megmaradtak egyben, nem lettek szétosztva, ezek az osztatlanok. Ilyen például a jogász, az orvosi és a tanárszakok. Ezek nagyjából öt-hat évesek, és ennek elvégzése után kapod meg a diplomát, mehetsz tovább PHD-re, valamilyen továbbképzésre.
Én inkább mennék albérletbe, mert elég nehezen jövök ki másokkal, és szeretek egyedül lenni. Ez albérletben könnyebben megoldható. Viszont általában a kollégiumok olcsóbbak, és ott is van pár, ami elég király. Én itthon lakom, mert ez a legolcsóbb megoldás. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!