Hogy kell ezt a halmazt szóban megfogalmazni?
K = {n | k ∈ N, n = 2k}
Azt értem, hogy K halmaz k elemei a természetes számok halmazába tartoznak. Az n az 2-szer k-val egyenlő.
De mi az az n. Hogy mondják ezt a részt n |.... ?
Mi az a | ?
A 'K' halmaz elemei azok az 'n' számok, amelyek a 'k' természetes számok kétszereséből képződnek.
Tehát a halmaz elemei nem a 'k'-k, hanem pl ha k=1, akkor a halmaz első eleme n=2*1=2; ha k=2, akkor a halmaz második eleme n=2*2=4.
Egyszerűen K={2,4,6,8,...)
Igen a 0 is eleme, mivel a természetes számok a nemnegatív számok. Én csak egyszerűbb példákon keresztül próbáltam megértetni.
A | jel az mindig valamilyen kiegészítés jelöl. A halmaz elemeit tőle balra találod, jobbra pedig magát a kiegészítést. Másik, egyszerűbb példával: H={x | x∈Z}
Ekkor A 'H' halmaz elemei az egész számok.
A függőleges vonal csak a feltételt választja el az elemeket jelölő szimbólumtól.
@5: Nem is tudtam, hogy vitatják a 0 természetes szám mivoltát. Emlékeim szerint a 0 axiomatikusan természetes szám a számelméletben, és definíció szerint az analízisben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!