Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Külföldi bizonyítvány Magyaror...

Külföldi bizonyítvány Magyarországon? Jogban jártasak és óvónénik sokat tudnának segíteni! Több lent

Figyelt kérdés

Elég bonyolult egy helyzet, remélem sikerül érthetően leírni...Mikor az általános iskola 7. osztályát kezdetem volna, kiköltöztünk Ausztriába. A hetedik évfolyamot magántanulóként elvégeztem, közben itt kint is jártam iskolába. Aztán úgy döntöttünk, abbahagyom a Magyar sulit = nincs meg az általános iskolai végzettségem otthon. A nyolcadik osztályt itt kint sikeresen elvégeztem.

Most megyek szakközépiskolába, óvónéni leszek. 5 évig fog tartani a suli, utána elkezdhetek dolgozni.

Na de itt jön a képbe hogy én szeretnék hazaköltözni és otthon dolgozni óvónéniként.

A kérdéses dolog az, hogy dolgozhatok-e úgy, hogy még csak az általános iskolai végzettségem sincs meg és a képesítésem is külföldön végeztem el.

Na meg úgy tudom, otthon főiskola kell az óvónéniséghez..

Előre is köszönöm.

2014. aug. 17. 21:12
 1/5 anonim ***** válasza:

Külföldön szerzett iskolai végzettséget elismernek itthon.

Viszont óvónőként nem fogsz itthon dolgozni, majd jelentkezel fősulira itthon. Az érettségi + okj-nek fog megfelelni ha hazajössz.

2014. aug. 17. 21:45
 2/5 A kérdező kommentje:

Ez mit jelent pontosan ?

Akkor se dolgozhatok óvónéniként ha otthon elmegyek fősulira??

2014. aug. 18. 22:24
 3/5 anonim ***** válasza:

Mos mit nevezel itthonnak és otthonnak?

Természetesen ha Magyarországon főiskolát végzel óvodapedagógus szakon akkor óvónő lehetsz itt Mo-n.

Én arról beszéltem hogy az ausztriai 5 éves majdani középiskolai végzettséged, nem lesz elég ahhoz hogy itt Mo-n óvodapedagógus legyél. De szerintem valamit félre értettél, most olvastam utána az osztrák oktatási rendszernek..a pedagógus ott diplomához kötött foglalkozás. Diplomát adó képzésre pedig érettségi (ott matura)tán mehetsz, tehát ott se más mint nálunk. Te valamilyen pedagógiai szakközépiskolába mész tanulni..ami a pedagógus pályára készít fel, de elvégzésekor nem leszel óvodapedagógus. (mert már rég nem óvónő a megnevezése)

2014. aug. 18. 22:50
 4/5 A kérdező kommentje:

Az 5 év után amit most kezdek, meglesz az érettségim és a diplomám is hozzá mert olyan iskolába megyek :) Legalábbis nekünk így lett elmondva. Az iskola után elmehetek majd továbbképzésre bölcsödésnéninek meg napközisnéninek is.

A megnevezések tudom hogy nem pontosak de nem szeretem a szakszavakat..

A lényeg a lényeg, értem már, köszi.

Akkor már csak azt szeretném tudni, hogy mit tehetnék a hiányzó évemmel Magyarországon? Érdemes lenne megcsinálni majd vagy igazából nem olyan fontos?

2014. aug. 22. 13:47
 5/5 anonim ***** válasza:

Rosszul értetted. Olyan iskola nincs ami érettségit és diplomát is ad egyszerre!!!:DDDD

A diplomás képzés feltétel a meglévő érettségi, ez Ausztriában is így van. Érettségi feltétele 9-10-11-12 osztály elvégzése!! Ami a mi középfokú oktatási rendszerünk:

14 éves kortól: 1. AHS Oberstufe-ba, ahol 4 év alatt kapja meg az érettségit (Matura) vagy mehet 2. Berufsbildende höhere Schule szintén Matura megszerzéssel a végén.

Ezek a tanulók mehetnek utána egyetemre, főiskolákra Ausztriában, más középfokú érettségit adó iskola nincs.

Szóval nyugodj meg, érettségizni fogsz és az a középiskola ahova mész felsőoktatásba való továbbtanulásra jogosít fel.

Nem kell a magyar iskolákat elvégezni, mert az osztrák is elfogadott itthon...

2014. aug. 22. 14:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!