Történelem esszét kell írnom a nyár végére.15 oldal a magyar történelemből kell választani egy témát a honfoglalástól a Rákóczi-szabadságharcig. Szerintetek milyen témát válasszak? Gondoltam Mátyás uralkodására, de nagyon tanácstalan vagyok :/
Hát ez bizony rajtad múlik!
A Mátyás nagyon jó, mert ki tudod fejteni 15 oldalban, ellentétben a "jelentéktelenebb" királyokkal, mint pl: III. István, V. László.
Én neked a török megszállást ajánlanám (1541-1686) okaitól egészen a következményekig. Az is meglesz 15 oldal! Ott van még a mongol invázió is!
Én a helyedben mindenképpen Mátyás király uralkodását választanám. Itt van pár vázlatpont ami segíthet (Remélem):
-1443.-ban született Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet 2. fia Hunyadi Mátyás.
-Hunyadi János kivégzése után kiviszik Mátyást Prágába Podrebjád György udvarába ahol fogságban van
-Ezalatt a nemesek "a Duna jegén" királlyá választják Mátyást (1458)
-Mátyás megköti a grazi szerződést melyben 80 000 arany forintért vissza kapja a Szent Koronát (1462)
-Rá két évre (1464)Fehérvárott megkoronázzák
-Sokat tanult Vitéz Jánostól a kor híres humanista tudósától (később ő lesz az esztergomi érsek)
-Mátyás serege: könnyű lovasság, gyalogság, dunai hajóhad, királyi sereg +zsoldosok
-Mátyás hadakozásai: Török ellen: Jajca éa Szabács visszavétele, Cseh hadjárat, ausztriai hadjárat: Bécs ellen (1485)
-Vitéz János összeesküvése Mátyás ellen: elhanyagolja a Török elleni védelmet a Cseh hadjárat miatt (1471)
-Vitéz János felajánlja a trónt Kázmér lengyel királynak, így Kázmér betör északról Magyar o. Mátyás visszaveri és bezáratja Vitéz Jánost esztergomi várába
- Az összeesküvésben részt vett nemeseket (és Jannus Pannóniust) száműzi.
- Mátyás elfoglalja Dél-Ausztia tartományait és Bécset ahol reneszánsz stílusú palotát épített
- Mátyás belpolitikája: zsoldos hadsereg, királyi bevételek és kancellária
- Mátyás kori új bevételek: korona vám, füst pénz, rendkívüli hadi adó
- Mátyás első felesége: Podrebjád Katalin meghal: 1464-ben
- új felesége: Aragóniai Beatrix
- Mátyásnak Beatrixtól nem született utódja, de egy cseh polgárlánytól igen, ő lesz Korvin János, de ő nem törvényes utód
- Mátyás Bécsi palotájában hal meg 1490-ben
Természetesen még rengeteg dolgot ki lehet fejteni és ezeket a mondatokat is több mondatra lehet osztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!