Üdv! Matematika érettségi mentesség lehetséges e, és ha igen milyen módon?
először is, mivel a matek alap érettségi tárgy ezért ha nem sikerült, akkor nem érettségiztél le.
másodszor, ha valamilyen orvos igazolja hogy diszkalkuliás vagy, vagy hasonló, akkor igen felmentenek matekból
Hát nem. A jogszabály szerint akkor lehet mentességet kapni az érettségin, ha az utolsó tanévben mentesítve voltál abból a tárgyból az értékelés, osztályozás alól. Utólag már nem. Ennek az a logikája, hogy ha el tudtad végezni a középiskolát, és érettségire engedtek, akkor képesnek kell lenned letenni az érettségit, mert ha nem, az már hamarabb kibukott volna.
Ha nem megy a számolás, attól még vidáman le lehet érettségizni kettesre, van ott annyi példa, amihez nem kell számolni, és a többinél is csak a pontszám kis része a számolás. Úgyhogy ugorj neki, és essél túl rajta.
"Ha a vizsgázót a közoktatásról szóló törvény 30. § (9) bekezdése alapján a kötelező és a kötelezően választandó érettségi vizsgatárgynak megfelelő tantárgyból mentesítették a középiskolában az értékelés, minősítés alól, vagy az Nkt. 56. § (1) bekezdése alapján a kötelező és a kötelezően választandó érettségi vizsgatárgynak megfelelő tantárgyból középiskolában mentesítették az érdemjegyekkel és osztályzatokkal történő értékelés, minősítés alól, akkor az adott tantárgy helyett a vizsgázó egy másik, általa választott vizsgatárgyból tehet érettségi vizsgát."
Üdv: az előző
A 3-as válaszoló vagyok. Én is úgy lettem átrugdosva az évek során. Nem vagyok rá büszke... de sokszor olyan szinten kellett küzdenem a kettesért, mint másnak az ötösért sem. Így a sikerélmény is nagyobb volt. Az idei matek érettségi egy vicc volt. Az első fele baromi könnyű (mondom ezt én), aztán a második résznél mindent behajtottak. A kettesért imádkoztam. Végül sikerült megírnom 46%-osra, azaz hármasra. Nem csak én voltam gyenge matekból az osztályban, többször is megfordult a fejünkben azzal a pár emberrel, hogy a felmentés lenne célszerű. Aztán addig-addig, hogy eljutottunk az érettségiig, és le is tettük.
Hidd el, ha már elengedtek érettségire, akkor meg tudod csinálni. De ehhez tényleg az kell, hogy nekihasalj és reggeltől estig ezt csináld. Én anno a pótvizsgára is egyedül készültem fel, és az is meglett. Bízz magadban! :)
6. válaszoló!
Ezzel vitatkoznék , hogy az idei érettségi egy viccvolt. Én vért izzadtam , hogy meglegyen a kettes és végül pont 25%-os lett. XD :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!