Mi a különbség modern és posztmodern között? (irodalom szempontjából)
Ha beírom, hogy modern irodalom, posztmodern jellemzői jönnek ki, akkor végül is hogy van ez? Van egy tételem, amiben a modern és a posztmodern stílust kell egymással szembe állítani és eszerint elemezni a művet.
Szóval már tudom, milyen a posztmodern mű, de milyen a "sima" modern?
Talán segít....
Modern vs. Posztmodern
Túl vagyok a vizsgabeszélgetésen, ami egy kellemes élmény volt, leszámítva azt a két és fél órát, amit a tanárúr ajtaja előtt ácsorogva töltöttem, próbálva nem figyelni a körülöttem zajló beszélgetésekre, és megőrizni az inkognitómat, amikor a blogomról, vagy a jegyzetemről volt szó. De itt nem akarom az oktatási rendszerről és a hallgatóság színvonaláról való panaszkodásra pazarolni a helyet. A lényeg, hogy a vizsgabeszélgetésen kaptam egy kérdést, amire (többek között) úgy éreztem, nem tudtam kielégítően válaszolni, úgyhogy most itt tömören összefoglalnám.
Mi a különbség a hálózat és a rendszer fogalma között? A hálózat egy posztmodern, a rendszer pedig egy modern fogalom, így a posztmodern és modern értékek közti különbségek nagyjából le is írják a két fogalom eltéréseit. Következzenek a posztmodern és modern értékek, címszavakban. Most az első 3 sor a lényeg.
Modern Posztmodern
hatalomelvűség hatalomellenesség (decentralizált, demokratikus)
egyneműség pluralizmus (sokféleség)
egység töredékesség
abszolút valóság virtualitás
letéteményes, szakértő, központ irányítása individualitás
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!