Zsidóként érhetnek attrocitások a Pázmány jogi karán? Valszeg oda vesznek fel. Van valami rákényszerítve a tanulókra? Kolik milyenek, nagyon vallásosak?
Szia,
én bölcsészkarra jártam oda. Semmiféle atrocitás nem ért, néha az általánosan kötelező tárgyakon mondott egy-két elejtett mondatot a pap, ami sértő lehet, de ennyi, semmi több. Ezekhez hozzászokik az ember.
Piliscsabán tényleg van ilyen kollégium, apácákkal és ennyire szigorú szabályzattal, de van olyan kollégium, ami kijátszható, hiába pap a vezetője. Valószínűleg a budapesti kollégiumok között is találsz normálisat, ahova ha nem is "legálisan", de fel tudsz vinni embereket.
Még valami. Továbbra is csak a bölcsészkarról tudok nyilatkozni, más egyetemre nem jártam, nem tudom, ott mi a helyzet. Mindenesetre a Pázmányos diákok között sok a "hű de nagy keresztény", aki hitéből adódóan úgy érezte, kénytelen mindenkit lenézni és utálni.
Kiemelném, semmi bajom a keresztényekkel, sem bármilyen más vallással, a fent említett emberek másokhoz állásával és a vallás mögé bújásával nem értetek egyet.
Viszont sok a normális is, nyilvánvalóan.
Nem volna szabad semmilyen attrocitás érjen. Persze a menzán nem lesz külön kóser étel, de a zsidóságod miatt nem kerülhetsz hátrányba.
Nem is emlékszem már melyik pápa volt, aki kifejezetten bocsánatot kért a múltbeli zsidóüldözések miatt, de ez már évekkel ezelőtt megtörtént.
Keresztény ember pedig nem nézhet le senkit,ha mégis megteszi, az bizony hiba, sőt bűn.... Javasolt az evangéliumok gyakori olvasgatása, és a tüzetes lekiismeretvizsgálat.
Saját érdekében figyelmeztesd az ilyen embert, hogy esetleg megbotránkoznak a viselkedésén azok, akik tudják róla, hogy hívő.
Igen azt gondoltam, hogy vannak úgymond szentfazekak, de ők egy külön, kikerülhetetlen kategória szerintem. Várom még a véleményeket, tapasztalatokat! Nektek pedig köszönöm:)
Utolsó: szerintem XVI. Benedekvolt az, talán ő tárgyalt sokat a rabbinátussal. Amúgy meg ugye a hit az elfogadásról szól...minden hit, csak hát ezt sokan elfelejtik és ettől félek:S
A tárgyhoz nem tudok szólni, pontosabban emléxem valakire, aki oda járt, lehet épp a bölcsész válaszoló, mindenesetre annyit monodott, hogy jó. Részöeeket nem.
Amiért szóltam: szinte biztosan emléxem, II. János Pál volt, a milenium alkalmával, de nem csak a zsidóktól, hanem az emberiségtõl az Egyház által okozott szenvedésekért. Alkalmas keresõszavakkal biztos megtalálható a Vatican honlapján.
Ami a szentfazekakat illeti: ha téríteni akarnak, nyugodtan mondhatod, hogy ha 4000 évig megfelelt, ... :)
A hitvitákat legjobb elkerülni, mert a kollegákat, akikkel nap mint nap együtt tanulunk, nem illik lebálványimádózni, viszont füllenteni sem illik.
Ha mégis ijesztgetnek, hogy elkárhozol, amiért nem vagy megkeresztelve, arra tleg lehet válaszolni, h ettõl nem kell jobban félned, mint nekik, h a bálványimádás miatt nem lesz részük az Eljövendõ Vilában. :)
De mondom, legjobb az ilyesmit jóelõre elkerülni, terelni, mert ebben a véleménykülönbség feloldhatatlan, viszont szerncsére, ami az emberekkel szembeni kötelességeket illeti, nincs különbség és a legtöbb I-tennel szembeni kötelességben sem.
"Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betû vagy egy vesszõcske sem vész el a törvénybõl, hanem minden beteljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja õket, az nagy lesz a mennyek országában." (
Máté evangéliuma 5:17 - 19 -- i betû - valszeg eredetileg a héber jod volt, ami így néz ki: י , azért ez, mert nem csak vékony, de feleakkora mint a többi )
"Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez a törvény és a próféták." ( Máté evangéliuma 7:12 )
"Ami neked gyûlöletes, ne tedd embertársadnak. Ez az egész Tóra, a többi csak a mayarázat." ( Hillél kb ie 30 - isz 10 volt a Szanhedrin elnöke, az ókori zsidóság legnagyobb tanítója ) ( Talmud, Moed rend, Sábbat traktátus 31a oldal )
Ja, és Jézus szerint az "elsõ és nagy parancs":
"Ez az elsõ: Halld, Izrael: Az Úr, a mi Istenünk az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedbõl, teljes lelkedbõl, teljes elmédbõl és minden erõdbõl! A második így szól: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat! Ezeknél nincs nagyobb parancs." Márk evangéliuma 12:29-31 ( és Máté 22:37-39 és Lukács 10:27 )
Ismerõs? Hát persze: 5Móz 6:4-5 ill 3Móz 19:18 .
Ja, a farízeusokról se csak azt mondta, hogy "vizet prédikálnak és bort isznak", hanem, hogy:
"Az írástudók és a farizeusok Mózes tanítói székében ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek" ( Mt 23:2-3 )
Végül egy újabbkori, egyik hászid rabbi mondta, amikor diákjai megkérték:
- Rebe, taníts meg minket Isten szeretetére!
Mire a mester elgondolkodva így szólt:
- Szeressétek az embereket!
Talán ezek is indokolják, hogy a Vatican honlapján:
"Jézus zsidó volt és mindig is az maradt." ( angolul "Jesus was and always remained a Jew" ) a Vatican 1982 március 6-án tartott püspöki konferenciájáról kiadott publikációban, melynek tárgya a Római Katolikus Egyház és a zsidóság, zsidó vallás kapcsolata. - [link] . Ennek lábjegyzete, mely az "Ószövetség" elnevezés használatáról szól: "az 'Ó' nem jelenti, hogy korszerûtlen, v elavult. ... forása a Keresztény Kinyilatkoztatásnak "
Érdemes még megnézni: a Római Katolikus Egyház és a többi vallás ( köztük a zsidó ) kapcsolatáról a II Vatikáni Zsinat ( Róma 1965. ) Nostra Aetáte kezdetû állásfoglalásának hivatalos magyar fordítása a Vatikán honlapján: [link] ; M. Kat. Egyház honlapján itt: [link] ( Az eredeti latin szöveg a Vatikán honlapján: [link] , angolul : [link] ) ( Nem túl hosszú, kb 5 old )
Ennek 4. ( zsidókról szóló ) pontjának végrehajtásához késõbb, 1974. december 1-én a Vatikán irányelveket adott ki, m. ford: [link] ; Vatikán honl.ján angolul: [link] ( Hossza kb mint az elõbbi )
Talán ilyesmikkel lehet leszerelni az esetleg túl határozott és köépkori szemléletû "szentfazekakat". :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!