Megbuktathat? Fontos!

Figyelt kérdés
Németből 3,9-re állok. Kettő hete kikaptuk a rendhagyó igéket összesen 160 darab van kb. Azt mondta 15-ösével írunk, aztán múlt pénteken bejelentette,hogy megbuktatja azt, aki nem fogja tudni azokat amiket kérdez, azaz az 50%-át. (ha 50et kérdez 25-öt) Azt állítja,hogy 2 hónapja feladta már . De tipikusan mindent elfelejt. Lehetetlen megtanulni, összekeverjük. Megbuktathat ezért úgy hogy eleve négyesre állok?

2014. jún. 4. 20:00
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

A GYIK közönsége hozza a szokott formáját, a #8-as teljesen rossz válasza kapott 100%-ot, és amikor megpróbáltam ráutalni, hogy esetleg nincs igaza, illetve nem megbízható forrásból tájékozódik, akkor engem pontoztak le. Nem baj, akinek ettől jobb lesz, annak egészségére! A válasz attól még mindig rossz, csak már fel is van pontozva. De nem baj, az iskolához mindenki ért, aki látott már olyat...

De hogy ne vezessük félre marhaságokkal a kérdezőt:

"Elméletileg a tanári konferencián beszámol róla, kit miért buktat meg, de ha mondjuk ő az egyetlen németes, nincs nyelvi tanszék stb akkor a többieknek nincs rálátásuk az ő tantárgyára."

Nem tudom, hány osztályozókonferenciát ültél végig, és egyáltalán milyen tapasztalat alapján gondolod, hogy az iskolában tanszékek vannak. Ehhez nem kell rálátni a német nyelvre, hiszen akkor nem a konferencia kezébe tenné a törvény a jogot.

A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről ( [link] így szól: " Abban az esetben, ha az év végi osztályzat a tanuló hátrányára lényegesen eltér a tanítási év közben adott érdemjegyek átlagától, a nevelőtestület felhívja az érdekelt pedagógust, hogy adjon tájékoztatást ennek okáról, és indokolt esetben változtassa meg döntését. Ha a pedagógus nem változtatja meg döntését, és a nevelőtestület ennek indokaival nem ért egyet, az osztályzatot az évközi érdemjegyek alapján a tanuló javára módosítja."

Ehhez nem a némethez kell érteni, hanem az átlaghoz meg az osztályozáshoz. És ez nem fog átmenni a konferencián, mert a többi tanár is látja, hogy nem normális a dolog. És azt is látják, hogy a gyerek két héttel a tanév vége előtt még 3,9-re állt, és onnan bukott az utolsó két hétben. És azt is, hogy nem volt időben értesítve a szülő, hogy a gyermeke bukásra áll. Nem fog átmenni, és még az igazgató is előveszi majd a szaktanárt, hogy ezt hogy gondolja.

"Na most gyakorlatilag ha megbuktat, még mindig lehet kérni szakmai felülbírálást független külső bizottsággal."

Nem lehet, ilyen egyszerűen nem létezik. Aki azt állítja, hogy igen, az mutassa meg a jogszabályt. Független bizottságoktól VIZSGÁT lehet kérni, az év végi osztályzat megállapítására legalább 30 nappal a tanév vége előtt, vagy pedig javítóvizsgát. A konferencia által jóváhagyott jegyet SENKI nem vizsgálja és bírálja felül, ilyen bizottság nem létezik.

Lásd még: [link]

Valamint a fenti törvényben.

"A difi itt jön, ugyanis van egy nemzeti alaptanterv, ami szerint adott osztályban adott szintet teljesíteni kell. Ha az osztály eddig is csak "saját magához képest" teljesített, de a hivatalos elvárás szerint el van maradva, akkor bukta van, mert nincs mire panaszkodni."

Ez meg zöldség. A fentiek szerint nincs is hol panaszkodni. De ha független bizottsághoz fordul a tanuló VIZSGÁZNI, akkor ők az iskola helyi tantervét fogják bekérni. Elmaradásról itt szó sem volt a kérdésben.

2014. jún. 5. 17:37
 12/16 anonim ***** válasza:

Simán van úgy, hogy egy gyengébb gyerekanyaggal dolgozó iskola egyszerűen képtelen tartani az országosan elvárható szintet, illetve ha komolyan elvárná, akkor szinte mindenkit meg kellene buktatnia. Vagy például (mostanában nagy divat,) központilag olyan könyvet várnak el, ami szakmailag használhatatlan.

Ilyenkor saját szakállára enyhít a szinten, és házon belül lepapírozzák, hogy van az elvárt tematika, (és/vagy központilag előírt tankönyv,) és eszerint írják a napló haladási részét, a valóságban viszont enyhébb szintet várnak el.

Mármost, ha kapnak egy ellenőrzést, ott többnyire a papírmunkát szokták átnézni, ami szerint ugyebár minden rendben van. Ennél mélyebbre ritkán mennek bele, vagy csak szúrópróba-szerűen, de AZ OLYAN ESETBEN, amikor a suli a fenti kényszerpályán mozog, az nem tehet mást, mint inkább ezt a kisebb rizikót vállalja.

IGAZ, BOCSÁNAT, felülvizsgálat alatt új évvégi vizsgát akartam érteni, független vizsgabizottsággal, csak kapkodva írtam.

De a központi pótvizsga nem azt várja el, amit a tanár az év közben VALÓJÁBAN elvárt, hanem azt, amit papírforma szerint el kellett volna várnia.

Szóval csak azért mondtam, hogy ha ez egy átlagosnál gyengébb iskola amúgy is, (amit persze nem tudhatok, de simán lehet az az eset,) akkor a valóságban 3-as, 4-es átlag az lehet hogy a papírforma alapján éppen csak hogy bukdácsolna.

Ezt mindenképen tisztázni kell, mielőtt valaki a sulival együtt magára rántja a vizes lepedőt.

TERMÉSZETESEN ha a Kérdező által vázolt helyzet egy jó szinvonalú, erős iskolában történt, akkor nem szóltam.

2014. jún. 6. 09:55
 13/16 anonim ***** válasza:

Komolyabb, illetve méretekben is nagyobb iskolákban VANNAK tanszékek. Pontosabban ez is lehet hogy nagyrészt csak papírforma, (mondjuk az egyik igazgatóhelyettest egyszemélyben nyelvi tanszék vezetőnek is kinevezik, és mondjuk van egy vagy két nyelvtanár, aki a szakmai kérdésekben neki számol be,) de egy erősebb gimnáziumban, ahol a nyelvi képzést is komolyan veszik, ezért van mondjuk 3 angolos, 3 németes és 2 olaszos, ott pld a rangidős nyelvszakos (vagy pld aki a saját tantárgyán kívül a többi nyelvet is tudogatja, csak nem tanítja,) lehet a tanszékvezető.

Ilyent is, olyant is láttam már.

2014. jún. 6. 10:06
 14/16 anonim ***** válasza:
Munkaközösségek vannak az iskolákban. Tanszéknek legfeljebb viccesen hívják magukat.
2014. jún. 6. 13:13
 15/16 anonim ***** válasza:
Ehhez az egész független bizottságos szakaszhoz el sem juthat. Roppant degenerált helynek kell lennie, ahol az ilyen buktatás átmegy a konferencián: év vége előtt pár nappal 3,9-ről lerontva, előzmény nélkül.
2014. jún. 6. 13:15
 16/16 anonim ***** válasza:

<< Ehhez az egész független bizottságos szakaszhoz el sem juthat. Roppant degenerált helynek kell lennie, ahol az ilyen buktatás átmegy a konferencián: év vége előtt pár nappal 3,9-ről lerontva, előzmény nélkül. >>

...ELŐZMÉNY NÉLKÜL

Egyébként lényegében éppen erre akartam kilyukadni én is. Ez az egész "a tanár egész évben jó fej volt és 4-eseket adott, most meg hirtelen megőrült, és meg akar buktatni" sztori nekem már eleve büdös. :D

Persze legyek én az ilyen rosszindulatú, de ha a tanár "eddig nem tanította", most meg "hirtelen 160 rendhagyó igét akar kikérdezni", mert "mindent elfelejt", akkor igen, kerüljön csak az ügy bizottság elé. Lehet lejátszani élesben, csak kérdés, hogy kinek tiszta az előélete az ügyben.

De mondom, akkor majd minden kiderül.

2014. jún. 6. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!