Tudnátok információt adni egyetemi felvételivel kapcsolatban?
Ha van két OKJ-s szakmám, akkor bekerülhetek államilag támogatottra?
A másik kérdés pedig, hogy ha államilag támogatottra adom be a jelentkezési lapot, és esetleg oda nem kerülök be, akkor automatikusan átkerülök fizetősre, vagy azt felajánlják?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Bekreülhetsz államilag támogatottra.
Nem kerülsz át automatikusan fizetősre, csak ha bejelölted a fizetőset is.
Okj végzettség és az állami támogatott hely egyetemen nem függ össze. Ha elég a pontszámod felvesznek ha nem elég nem.
Fizetősre csak akkor kerülhetsz be ha bejelölted a felvételi lapon (e-felvin)és természetesen elérted a fizetős képzés ponthatárát, mert a fizetős képzés nem azt jelenti, hogy ha fizetsz automatikusan felvesznek..hanem ott is megszabott helyek vannak és ponthatár, csak általában alacsonyabb ponthatár, mint államin.
És újra kell majd érettségiznem felvételi előtt?
Két éve érettségiztem, de jövőre még szakmát tanulok, szóval három évvel számolok.
"És újra kell majd érettségiznem felvételi előtt?"
- Miért kellene?
Ki tudja. Valami esetleg megváltozott. Édesanyámmal beszéltem erről, és szerinte neki már újra kellene érettségiznie, ezért elbizonytalanodtam egy kicsit. De köszönöm a választ. ( :
És még egy eszembe jutott: a nyelvvizsga nem felvételi követelmény, ugye? Azt a diplomaosztásig kell megszerezni?
Feltehetően édesanyád megérzése nem éppen a legbiztosabb infó ebbena témában.
Még neki sem kellene újraérettségizni. Neked meg végképp nem értem, miért, hiszen semmi olyat nem írtál, ami alapján erre kellene gondolnunk.
Nyelvvizsga meg a legtöbb szakon csak a diplomához kell.
A ny.vizsga arra jó, hogy vele többletpontokat szerezhetsz a felvétlin. Érdemes legalább egy középfokút megcsinálni. Meg akkor ugye nem kell később, amikor már
végeztél a kötelezőkkel
Érettségi nem évül el. Mi értelme lenne az érettséginek és a hiteles bizonyítványnak, ha egy adott helyzetben ahova az a kritérium hogy rendelkezzél vele csak az újat vagy a max 1 2 éve letett vizsgát fogadnák el.
Akkor kell új érettségit tenned ha a szak amit kinéztél olyan felvételi követelményt támaszt, amelyik tárgyból nem rendelkezel érettségivel, vagy megfelelő szintű (pl. emelt)érettségivel ha az éppen a felvételi követelmény.
Ha a felvételi követelménynek megfelelő tárgyból van érettségid akkor az örök érvényű, bármikor érvényes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!