Kinek hogy sikerült ma az emelt biológia érettségi?
(Az első válaszoló vagyok.)
Nekem is 80% körül lesz. Gratulálok nektek:)
Sziasztok! Bár én már túlestem ezen az emelt biosz, emelt kémia mizérinán, gondoltam, beírok.
Mindenkit megnyugtatok, hogy a 80%-os írásbeli nagyon szép eredmény, és aligha ez lesz az átlag.
Ráadásul szóbelivel tovább is lehet szépíteni.
Szóval, hajrá, sok sikert mindenkinek. :)
Nekem kb. 85% lesz. A vesés számítást benéztem, nem vettem észre , hogy ott a 90%, szóval azt nem számoltam bele. Meg még ilyen hülyeségek.. Az Y kromoszómát X-nek néztem, és szerintem az ingerületvezetés jobban lassult a Tawara szárakban, mint a His-kötegben. A legeltetés elsivatagosítja a területeket, a patkányok memóriájának az nemenként eltérő eredményeit is vizsgálták. Jó.
:D Szóval nem katasztrófa. Bezzeg ez a mai kémia.. Hm-hm. Hát majd meglátszik. ÁOK-sok rettegjenek, remélem jövőre én is ott leszek! :D
Korábbi hozzászóló vagyok. Én ÁOK-ra járok, és rengeteg ismerősömnek nem lett ilyen írásbelija (gondolok itt pl. a 72%-ra, nemhogy a 80-ra.) Tényleg nem az itteni önbevallás a reprezentatív, tavaly is hemzsegett a GYK a 80,90%-osoktól, mégis 383 volt a ponthatár vidékre, Pestre is 423, ha jólm rémlik. Ezekkel a százalékokkal mind nagyon jók vagytok eddig, további kitartást, még egy nagy hajrá vár rátok. Ha a kémiát nem rontottátok el, és ezt a szintet tartani tudjátok (akár a 70%-ost is) szerintem jó esélyeitek vannak, hacsak nem kapott valami agyturbózó szert a komplett évfolyamotok.
Remélem, mindnyájatok ÁOK-s lesz jövöre, kivéve, aki nem az akar lenni. :)
Szerintetek nem voltak problémák, hibák a feladatokban?
- szerintem hibás volt az a kromoszóma-kép, én vagyok vak, vagy ti is XX 23. kromoszómát láttatok???
- a Barr-testről nem is kérdezhetnének (a vizsgakövetelményben nincs benne)
- a grafikonról azt egyáltalán nem lehet leolvasni (birkás), hogy elsivatagosodik legeltetés hatására a környezet, viszont azt igen, hogy a birkatenyésztők több juhot tarthatnak egy bizonyos egyedsűrűség eléréséig...
18-asnak:
Az X és az Y kromoszómát méret alapján lehet megkülönböztetni. Az X kromoszóma nagy, minden embernek van, rengeteg nélkülözhetetlen gént tartalmaz. A Y kicsi sokkal kevesebb génnel, pontosan emiatt van szükség a nőkben az egyik X kromoszóma inaktiválódására (Barr test), hogy a géndózis megfelelő legyen.
Ha ezt nektek nem is kell tudnotok, akkor is a két kromoszómát egymás mellett elnézve nyilván nem lehet mind a kettő "ugyanolyan".
Barr test: a kérdés lényege nem magára a fogalomra ment ki, ráadásul oda is van utána írva egyből, hogy mi is ez; nyilván a kérdéseket összeírók is tisztában voltak vele, hogy nem kell ismernetek a fogalmat. Ezt nem fogják elfogadni, ha fellebbezel.
A birkásat nincs erőm most átnézni, bocsánat. Holnap azt is megnézem, jó? =)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!