Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt érettségit ki javíthat?

Emelt érettségit ki javíthat?

Figyelt kérdés
nem kaptam rá egyértelmű választ, hogy az emelt érettségit ki javítja ki. ugye nem annak az iskolának a tanárai, ahol megírni kellett? (egyébként nem oda járok iskolába)

2014. máj. 8. 16:45
 1/6 anonim ***** válasza:
43%
Az iskola tanárai. (ahol írtad)
2014. máj. 8. 18:20
 2/6 anonim ***** válasza:
52%

Rossz válasz.

Emelt érettségit bármelyik szaktanár javíthat, aki az adott szakot taníthatja. Régebben kellett hozzá külön tanfolyam, de ezt már eltörölték. Konkrétan pedig azok, akiket a kormányhivatal (vagy, ha kormányhivatalban jelentkeztél érettségire, az Oktatási Hivatal) az erre önként jelentkezők közül megbíz vele. Egy iskolában legfeljebb egy olyan lehet közöttük, aki ott tanít, a többieket máshonnan hívják. Az emelt érettséginek az iskola csak a helyszíne, nem a rendezője.

2014. máj. 8. 21:20
 3/6 anonim ***** válasza:
28%
Ez mondjuk engem is érdekelne. Úgy tudom, hogy minden diák feladatlapját az javítja, aki az adott személyt tanította abból a tantárgyból. Engem másik városba küldtek emeltet írni, most akkor azt ott javítják ki, vagy átküldik a saját iskolámba? És ha meg akarom nézni, akkor megint el kell oda mennem?
2014. máj. 9. 02:50
 4/6 anonim ***** válasza:

Én még csak sima érettségit tartottam angolból, és az angol érettségi feladatlapokat személyesen nekem kellett javítanom, ugyanis a tantárgynak én vagyok a szaktanárja, más meg nem köteles érteni hozzá. A hivatalból kirendelt érettségi biztos persze szintén tanár, de azt nem árulja el, hogy milyen szakos, mert a szóbeli vizsga alatt is végig jelen van, és úgy tisztább, ha senki sem tudja, mihez ért, azaz miből szúrja ki egyből, ha "okosban" próbálnák megoldani.

A feladatlapok is kódosak, tehát elvileg nem tudja a tanár beazonosítani, hogy melyik kié. A vizsgabiztos meg felülvizsgálhatja a feladatlapokat, felülbírálhatja az értékelést (csak persze akkor elárulja hogy ért hozzá). :)

2014. máj. 9. 03:51
 5/6 anonim ***** válasza:
91%

Akkor még egyszer: az emelt érettségit abban az iskolában javítják ki, ahol írtad, de nem annak az iskolának a tanárai, hanem akiket a kormányhivatal kijelöl. Az emelt érettségi lényeges eleme, hogy nem a saját tanáraid előtt teszed le. Megtekintésre visszaküldik a saját iskoládba.

A középszintű érettségi másképp működik, annak 160 éves hagyománya, hogy a saját tanáraik előtt teszik le a vizsgázók. Az javítja ki, akit a saját iskolád igazgatója erre kijelöl, ez pedig alapvetően a saját tanárod, nagyon ritka kivétellel.

#4-nek tanár létére kicsit furcsa elképzelései vannak, szerintem nézz utána alaposabban az érettséginek, hogy pontosabban tudjad tájékoztatni a diákjaidat. Vizsgabiztos nincsen, az az autóvezetői vizsga. (Illetve ha van, akkor már ég a ház, mert csak akkor küld ki a hivatal, ha nagy botrány van.) Az érettségin elnök van, aki általában nem szokta mondani, hogy milyen szakos, mert nem az a dolga, de ha megkérdezik, akkor elmondja, viszont titkolni nem is tudná, hiszen a mai világban hamarabb lenyomozzák, mint ahogy megjelenne az iskolában. Az elnök nem attól tudja vezetni a vizsgát, hogy melyik tárgyhoz ért, a tanárok pedig nem azért feleltetnek tisztességesen, mert az az elnök szakja. Ugyanis az elnök jogosítványai nem a szaktárgyi tudáshoz kapcsolódnak, és a saját tárgyának a vizsgájához semmivel sem állhat hozzá másképp, mint a többiéhez.

Az elnök bármelyik dolgozat értékelésének a módosítására tehet javaslatot a bizottságnak. Egyrészt kiadhatja szakértőnek a dolgozatokat, másrészt az útmutatótól való eltérést kiszúrhat akkor is, ha nem az a szakja, ilyenkor természetesen előbb magyarázatot kér a szaktanártól.

A dolgozatok emelt szinten kódosak, középszinten saját nevesek, ezt még a vizsgázók is tudják, mert ők írják rá. Ha te középszinten kódos dolgozatokat javítottál, akkor ott valami ű, ilyen nincs.

2014. máj. 9. 06:25
 6/6 anonim ***** válasza:
67%
Kiegészítés: középszinten is előfordul, hogy nem a saját tanár javítja, pl. ha előrehozottat tesz a saját iskolájában, és beosztják egy másik osztályhoz, vagy ha valamiből csak kevés ember van, és vizsgára egy szaktanárhoz osztják az összeset. De lehet olyan oka is, hogy az adott tanár illegálisan tanít, mert nincs rendben a végzettsége, és az igazgató nem meri megkockáztatni, hogy ő vizsgáztasson (ez sajnos gyakori stikli).
2014. máj. 9. 06:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!