Emelt érettségit ki javíthat?
Rossz válasz.
Emelt érettségit bármelyik szaktanár javíthat, aki az adott szakot taníthatja. Régebben kellett hozzá külön tanfolyam, de ezt már eltörölték. Konkrétan pedig azok, akiket a kormányhivatal (vagy, ha kormányhivatalban jelentkeztél érettségire, az Oktatási Hivatal) az erre önként jelentkezők közül megbíz vele. Egy iskolában legfeljebb egy olyan lehet közöttük, aki ott tanít, a többieket máshonnan hívják. Az emelt érettséginek az iskola csak a helyszíne, nem a rendezője.
Én még csak sima érettségit tartottam angolból, és az angol érettségi feladatlapokat személyesen nekem kellett javítanom, ugyanis a tantárgynak én vagyok a szaktanárja, más meg nem köteles érteni hozzá. A hivatalból kirendelt érettségi biztos persze szintén tanár, de azt nem árulja el, hogy milyen szakos, mert a szóbeli vizsga alatt is végig jelen van, és úgy tisztább, ha senki sem tudja, mihez ért, azaz miből szúrja ki egyből, ha "okosban" próbálnák megoldani.
A feladatlapok is kódosak, tehát elvileg nem tudja a tanár beazonosítani, hogy melyik kié. A vizsgabiztos meg felülvizsgálhatja a feladatlapokat, felülbírálhatja az értékelést (csak persze akkor elárulja hogy ért hozzá). :)
Akkor még egyszer: az emelt érettségit abban az iskolában javítják ki, ahol írtad, de nem annak az iskolának a tanárai, hanem akiket a kormányhivatal kijelöl. Az emelt érettségi lényeges eleme, hogy nem a saját tanáraid előtt teszed le. Megtekintésre visszaküldik a saját iskoládba.
A középszintű érettségi másképp működik, annak 160 éves hagyománya, hogy a saját tanáraik előtt teszik le a vizsgázók. Az javítja ki, akit a saját iskolád igazgatója erre kijelöl, ez pedig alapvetően a saját tanárod, nagyon ritka kivétellel.
#4-nek tanár létére kicsit furcsa elképzelései vannak, szerintem nézz utána alaposabban az érettséginek, hogy pontosabban tudjad tájékoztatni a diákjaidat. Vizsgabiztos nincsen, az az autóvezetői vizsga. (Illetve ha van, akkor már ég a ház, mert csak akkor küld ki a hivatal, ha nagy botrány van.) Az érettségin elnök van, aki általában nem szokta mondani, hogy milyen szakos, mert nem az a dolga, de ha megkérdezik, akkor elmondja, viszont titkolni nem is tudná, hiszen a mai világban hamarabb lenyomozzák, mint ahogy megjelenne az iskolában. Az elnök nem attól tudja vezetni a vizsgát, hogy melyik tárgyhoz ért, a tanárok pedig nem azért feleltetnek tisztességesen, mert az az elnök szakja. Ugyanis az elnök jogosítványai nem a szaktárgyi tudáshoz kapcsolódnak, és a saját tárgyának a vizsgájához semmivel sem állhat hozzá másképp, mint a többiéhez.
Az elnök bármelyik dolgozat értékelésének a módosítására tehet javaslatot a bizottságnak. Egyrészt kiadhatja szakértőnek a dolgozatokat, másrészt az útmutatótól való eltérést kiszúrhat akkor is, ha nem az a szakja, ilyenkor természetesen előbb magyarázatot kér a szaktanártól.
A dolgozatok emelt szinten kódosak, középszinten saját nevesek, ezt még a vizsgázók is tudják, mert ők írják rá. Ha te középszinten kódos dolgozatokat javítottál, akkor ott valami ű, ilyen nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!