Infó érettségire Access-ből kéne egy kis segítség?
Több korábbi érettségi feladatot megcsináltam már, eddig nem is volt gondom egyik feladattal sem, de a 2012 októberibe van pár feladat, amihez kevés a tudásom.
Első feladat, ahol elakadtam:
"Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy mennyi volt eddig a kiadó bevétele!"
Megoldásban ez az SQL kód szerepel:
SELECT SUM(darab*ar)
FROM regeny, rendeles
WHERE regeny.id=rendeles.regenyid;
Ilyenkor mindig beírom az SQL kódot, aztán átváltok tervező nézetre, mivel azt könnyebbnek találom, mint az SQL-t, és aztán próbálom felfogni, hogy mit hogy is kellett volna csinálni.
SQL kódból ez lesz: [link]
A bal oldali oszlopot még értem, a darab és az ár szorzatának a szummáját veszi, de nem értem, hogy a jobb oldali oszlopnak mi a szerepe? Feltételnek miért van ott a [rendeles].[regenyid], miért van szögletes zárójelbe írva, miért van egy ponttal elválasztva, minek van egyáltalán ott az egész? Hisz csak a bevétel kell, ami a darab*ar szummája, az meg már az első oszlopban is ott van.
Vagy meg lehet valahogy oldani ez az extra oszlop nélkül is? Egy másik feladatnál volt már olyan, hogy a megoldás szerint 3 oszlop volt, ami közül az egyiknél szintén ilyen [rendeles].[akarmi] volt megadva, de anélkül is meg tudtam oldani.
Következő feladat:
"Megrendeltük „Az alibi” címűkönyvet, pedig már ott volt a könyvespolcunkon. A kiadó
szívesen kicseréli, de csak egy pontosan vele egyezőárú könyvre! Készítsen lekérdezést,
amely kilistázza azon művek magyar címét, amelyek szóba jöhetnek!"
Erre két SQL kód van, egyik így néz ki:
SELECT magyar
FROM regeny
WHERE ar=( SELECT ar
FROM regeny
WHERE magyar="Az alibi") AND magyar<>"Az alibi";
És tervező nézetbe ez lesz belőle: [link]
Másik így néz ki:
SELECT r2.magyar
FROM regeny AS r1, regeny AS r2
WHERE r1.ar=r2.ar AND r1.magyar="Az alibi" AND
r2.magyar<>"Az alibi";
És ez lesz belőle: [link]
Itt nagyjából semmit sem értek. A második megoldás jobban tetszik, de nem értem mik azok az r1/r2-ők, meg miért nem elég csak az utolsó 2 oszlop? Itt sem értem mi a szerepe az első két oszlopnak.
Illetve a <> mire jó?
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!